DE CE SE TEME ROMANIA DE IGOR DODON?

Eșecul permanent al României în Republica Moldova (9)

Autor: Mihai CONȚIU

Pentru a se înțelege mai corect faptele pe care le vom aborda, considerăm că este oportun să cităm cîteva opinii ale reputatului politolog și analist român Armand Goșu, expuse într-un interviu pentru contributors.ro, în care se referă la relațiile Chișinăului cu NATO și cu Bucureștiul. În perspectiva summitului NATO de la Varșovia din zilele de 8-9 Iulie, fiind întrebat cum crede că va fi tratată problema Republica Moldova la acest eveniment, Goșu a spus:

„Nu cred i se va acorda o atenție specială. Americanii jenați de asocierea lor cu Plahotniuc nu vor promova dosarul. Tot în sarcina flancului estic, mai ales a României, rămîne Republica Moldova. Administrația de la Chișinău e abulică, se contrazic instituțiile între ele. În documentul final sper că va fi menționată Moldova, măcar cîteva aspecte generale... De vreme ce Moldova nu are mari ambiții, Chișinăul nu se va lupta pentru a obține o cooperare militară întărită cu NATO, cum face guvernul de la Tbilisi… Cred că Moldova va fi foarte fericită dacă va fi menționată în Declarația finală a șefilor statelor NATO adoptată la Varșovia. Nu cred că putem spera mai mult pentru Chișinău…

În privința relației cu Moldova, la București sînt cel puțin două abordări. La nivelul Guvernului Cioloș, una similară cu cea a Comisiei Europene. Asta se explică prin prezența la Palatul Victoria a multor oameni veniți direct de la Comisie, familiarizați cu abordările UE. Ei sînt cei care au și blocat creditul promis de guvernul Ponta Republicii Moldova pînă cînd executivul de la Chișinău va realiza minime reforme. Solicitările Românie sînt consemnate într-o scrisoare a premierului și există un document la Bruxelles ceva mai detaliat cu așteptările UE în materie de reforme. De asemenea, guvernul Cioloș nu a dorit să se singularizeze și așteaptă ca și FMI și UE să deblocheze creditarea Republicii Moldova, după o evaluare serioasă a performanțelor executivului de la Chișinău.

Bruxelles-ul, dar și individual Berlinul, Varșovia sau Guvernul Cioloș sînt conștienți de faptul că retorica pro-europeană este un paravan după care se ascund elemente ale lumii interlope ajunse la putere la Chișinău, care au compromis ideea europeană. Dacă în primii ani au făcut cîteva reforme, după Vilnius, Noiembrie 2013, liderii politici moldoveni doar le-au mimat. În spatele steagului albastru cu steluțe și a retoricii pro-europene, la Chișinău s-au pus bazele unui regim politic rezultat al simbiozei dintre lumea criminală și nomenklatura sovietică, dominat de corupție, nepotism, care generează o sărăcie cumplită. Continuarea finanțării necondiționate a Chișinăului ar putea consolida acest regim politic hibrid, esență autoritară putiniană învelită în retorică pro-europeană. Măcar președintele Putin conduce legitim Rusia, a fost ales prin vot, pe cînd Plahotniuc controlează Moldova, fără să-l fi ales nimeni. Mai mult decît atît, oligarhul este detestat de peste 90% din populația țării, potrivit tuturor sondajelor. În cancelarii occidentale importante se crede că Moldova este un stat capturat iar amenințarea cu tancurile rusești pe Nistru ar fi doar un pretext la adăpostul căruia s-a constituit un regim hibrid, semi-autoritar poleit cu sloganuri pro-europene.

Pe lîngă această abordare bruxellesă, există o alta – să spunem românească – promovată politic de PSD iar instituțional de MAE. Potrivit acesteia, Bucureștiul trebuie să sprijine politic, financiar Executivul actual controlat de Plahotniuc, pentru că acesta ar fi un Guvern pro-european. În cazul organizării de alegeri electorale anticipate forțele pro-ruse, în frunte cu Dodon și Usatîi, ar putea veni la putere și arunca Moldova în brațele Rusiei… Deocamdată, președintele Iohannis și premierul Cioloș resping această abordare dar în ultimele luni sînt tot mai presați de majoritatea pesedistă din Parlament pentru a trimite banii promiși de Ponta la Chișinău. Deci, nu există o abordare unitară la nivelul instituțiilor românești. În ce privește poziția mea, ea a fost tot timpul mai apropiată de cea a UE și a Guvernului Cioloș decît de a PSD și MAE român.”

 

Paradoxuri românești

Din realismul celor spuse de către analistul român, înțelegem prea bine că actuala guvernare dorește apropierea de UE la fel cum și de NATO, adică niciodată. Totodată, este mai mult decît limpede că Bucureștiul oficial și european nu poate să mituiască efectiv actuala guvernare de la Chișinău cu împrumutul de 150 de milioane de euro atîta timp cît nu îndeplinește condițiile unitare cerute de București și Bruxelles.

În acest context, este demnă de reținut isteria anti Dodon și Usatîi care este propagată și întreținută exclusiv de social-democrații români ai lui Victor Ponta și Liviu Dragnea, președintele PSD, iar asta din pricină că venirea celor doi la Putere în RM ar arunca țara în brațele Rusiei. Observați că președintele român Iohannis și premierul Cioloș resping această abordare, iar asta probabil și din cauza unor paradoxuri absolut flagrante care se află spatele acestei susțineri românești pentru actuala guvernare de la Chișinău. Iată despre ce este vorba!

Așadar, PSD din România îl susține pe Plahotniuc și Guvernul Filip controlat de el și este împotriva lui Igor Dodon deoarece, chipurile, dacă ajunge la guvernare, va da țara rușilor. Ceea ce nu știe cititorul moldovean neavizat, este faptul că PSD din România, Ponta și Dragnea sînt nu doar de Stînga, dar și pro-moscoviți și pro Putin. Acesta este și motivul pentru care românii nu l-au votat pe Ponta președinte de țară. Atunci de ce acești rusofili români sînt împotriva lui Dodon, care nu-și ascunde simpatiile rusești, dar nici nu se suprapune intereselor naționale locale ale RM? Răspunsul e simplu: Cu Dodon nu pot face afaceri obscure la nivel bilateral căci nu-i la Putere, pe cînd cu Plahotniuc pot colabora deoarece el reprezintă Puterea absolută în RM.

O altă realitate flagrantă este aceea că social-democrații penali Ponta și Dragnea, atunci cînd este vorba strict de RM, sînt anticomuniști și anti Vladimir Voronin, însă, departe de ochii moldoveanului biciuit și umilit de actualii guvernanți, conlucrează de minune cu sistemul liderului comunist. Practic, Voronin n-a plecat niciodată de la Putere. Formal da, însă în realitate nu, căci sistemul creat de Plahotniuc îi aparține și îl controlează extrem de abil.

 

Cît rău și bine au făcut și mai vor să facă în RM social-democrații români

Într-o oarecare măsură, Dodon ar trebui să le fie recunoscător româno-americanilor care susțin actuala guvernare coruptă, iresponsabilă și neputincioasă. Cu cît această susținere va continua în pofida voinței majoritare a moldovenilor, cu atît mai grabnic Dodon va cîștiga Puterea. Este doar o chestiune de timp pînă cînd inevitabilul se va produce. Abia atunci vor constata cu toții că Dodon nu va duce RM în absolut nici o prăpastie. Să ne amintim că atunci cînd s-a pus problema unui interes major pentru țară, Dodon nu a ezitat să voteze președintele țării împreună cu adversarii lui politici cei mai radicali!

Problema se pune în intensitatea sprijinului acordat de româno-americani ca să-l împiedice pe Dodon să cîștige cinstit alegerile, pentru că nu le poate pierde decît prin falsificarea lor. În acest sens, Dodon are experiență, iar aici este vorba despre logistica românească prin care a fost furat efectiv la ultimele două alegeri pentru funcția de primar al Chișinăului.

Ce au cîștigat chișinăuienii, moldovenii, în general, din faptul că anumite structuri românești l-au ajutat pe Dorin Chirtoacă să fure efectiv voturi la alegerile pentru ultimele două mandate de primar? Absolut nimic! Chișinăul a ajuns o ruină și cu ajutor românesc. Chișinăul a fost devastat și jefuit de clanurile Chirtoacă și Ghimpu sub privirile prietenoase ale structurilor românești care și-au pus umărul în cele două campanii electorale. Este clar că același lucru se va întîmpla și în campania electorală pentru alegerea președintelui RM, cu sprijin româno-american, ceea ce înseamnă că se vor închide ochii la fraudele electorale care vor exista cu certitudine.

Româno-americanii au permis și admit încă cele mai cumplite nelegiuiri doar pentru a le interzice moldovenilor majoritari dreptul la alegeri anticipate. Dacă și acum le vor interzice moldovenilor să-și aleagă liber și cinstit președintele țării, atunci îndepărtarea RM de România și UE se va generaliza iremediabil. Poate că și de asta se tem de Dodon politicienii penali Ponta și Dragnea din România, dar asta mai înseamnă și că se tem de moldovenii majoritari cărora li s-au impus fraudulos o guvernare criminală. Vedeți cîte nelegiuiri stau în spatele farsei cu pericolul rusesc? Dar de cînd este Pahotniuc anti-rus și prooccidental? Să fim serioși! Ne oprim aici pentru că avem timp berechet să revenim asupra acestor aspecte și a altora, în general!

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
03.05.24 - 12:37