De ce nu emigrează nimeni în Rusia, ca-n SUA

Indiferent de cultură, oamenii aleargă spre siguranța și libertățile occidentale

Mihai CONȚIU

După declanșarea războiului de exterminare a ucrainenilor de către ruși, Președintele Putin și-a tot accentuat discursurile în care prezintă Rusia drept un model de Țară civilizată, patriotică și în care cetățeanul ar fi prioritatea esențială a Statului. Face asta în contextul paralel în care critică și satanizează întregul Occident civilizat și prosper. Face asta și în condițiile în care discursurile sale și războiul din Ucraina sunt ”binecuvîntate religios” de către Patriarhul Kirill.

Nu-i prima dată cînd abordez aceste aspecte, dar întreb iarăși: Dacă Rusia este așa cum o prezintă Putin, de ce nu este năpădită, sufocată de sute de mii sau milioane de migranți dornici să se stabilească și să prospere pe tot cuprinsul Rusiei?

De ce milioanele de migranți din zonele de război ori cele sărace, din Africa ori Asia, inclusiv din China și Rusia, preferă să emigreze în Țările occidentale democratice și prospere pe care Putin le satanizează în discursurile lui?

N-o fac pentru că acești migranți știu că în Rusia găsesc aceleași realități care i-au determinat să fugă din Țările lor de origine – sărăcie, înapoiere socială, lipsă de libertăți democratice și tiranie, dictatură!

Reamintesc aceste adevăruri pentru a nu se uita de ce Putin urăște Occidentul și i-a declarat război. Putin este un dictator și un megaloman frustrat care urăște Occidentul deoarece Rusia lui nu are nici o șansă ca să-l ajungă din urmă vreodată în materie de prosperitate, civilizație și libertăți democratice. Aceasta este adevărata pricină pentru care, în orbirea lui dementă, are pretenția să prezinte ”Rusia lui medievală și înapoiată” drept model statal pentru toate națiunile lumii!