DE CE INCA SE TEM PROCURORII DE PLAHOTNIUC, FILIP, CANDU SI CEILALTI?

Anchetarea uzurpării Puterii de Stat în formă extinsă, o prioritate

Felul în care este inculpat penal Vladimir Plahotniuc, inclusiv darea lui în urmărire internaţională cu vădită teamă că chiar s-ar pomeni cu el extrădat şi s-ar pierde cu firea în faţa lui, ne dă impresia că procurorii parcă vor să-i dea şansa ca să-şi construiască o apărare atît de solidă încît să nu poată fi condamnat. Sechestrările conturilor unor firme bănuite a fi afiliate uzurpatorului par mai curînd o invitaţie mondenă la dans în cadrul unui bal mascat. Zecile de milioane de lei poprite sînt, la urma urmei, un mărunţiş faţă de miliardele de euro furate de Plahotniuc în ultimii cel puţin zece ani. De la distanţă, Plahotniuc le dă voie procurorilor să opereze sechestrări de averi de ochii lumii.

Cercetarea penală privind uzurparea Puterii de Stat se desfăşoară în aceeaşi manieră selectivă, iar asta pentru că vizează doar acea săptămînă cînd a existat o dualitate a Puterii. Televiziunile aşa-zis independente stau la taclale cu Tauber, Filip, Candu, Diacov… Pentru audienţă, chipurile. În mod normal, procurorii, aşa cum o tot spunem de ani de zile, ar trebui să instrumenteze uzurparea Puterii de Stat cel puţin începînd cu noaptea în care a fost învestit Guvernul Filip. Totodată, constatăm că procurorii se tem să se gîndească, darămite să şi acţioneze, să deschidă dosare penale de subminare a economiei naţionale încă de pe vremea AIE 1, dar mai cu seamă după 2013. Avem motive rezonabile să credem că procurorii se tem cumplit de „umbra lui Plahotniuc” şi de rămăşiţele lui rămase încă libere aici – Filip, Candu, Cebotari, Jizdan şi alţii. Toate acestea se întîmplă pentru că foarte mulţi procurori sînt şantajabili că au primit comenzi politice, au fost lăsaţi să ia mită şi au şi primit lunar compensaţii de la gruparea politico-mafiotă controlată de uzurpator.

În contextul uzurpării Puterii de Stat, adevăraţii procurori independenţi ar deschide dosare penale multiple în cauze de atentate la siguranţa naţională şi interesul naţional în corelaţie cu partenerii externi cei mai importanţi ai Republicii Moldova – Uniunea Europeană, Rusia şi SUA. În acest context ne vom referi doar la un singur caz teribil de dezonorant, periculos şi cu tendinţe de destabilizare a relaţiilor Republicii Moldova cu absolut toate ţările cu care are Acorduri de liberă circulaţie, de planuri investiţionale, de cooperări economice privilegiate etc. Este vorba despre aşa-zisa „acordare a cetăţeniei moldoveneşti prin investiţie”, una dintre cele mai diabolice, antinaţionale şi antieuropene afaceri iniţiate de Plahotniuc cu ex-premierul Pavel Filip şi Andrian Candu pe post de conducători şi executanţi.

Ultimele dezvăluiri despre această tenebroasă afacere mafiotă statală au fost făcute de către fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, din care reproducem cîteva:

„…Pe niște site-uri din Irak, această cetățenie prin investiții este vîndută ca cel mai ieftin pașaport european, sub fotografia fostului premier Pavel Filip. Moldova este oferită ca refugiu, ca spălătorie de bani și ca poartă spre Uniunea Europeană. Sub portretul ex-premierului apar beneficiile pe care le oferă noilor cetățeni acest program de cetățenie prin investiții: Securitatea vieții în timpul de neliniște politică, războaie civile sau situații similare. O cetățenie moldovenească este privită ca o asigurare adițională a vieții sau ca scut de protecție pentru soții și copii.

A doua teză ca avantaj vîndut: O altă cetățenie (moldovenească; n. aut.) poate servi la diminuarea plăților fiscale și protejare a proprietăților. Asta oferă o siguranță mai mare activelor, un grad mai înalt de intimitate financiară (oferă cetățenia Republicii Moldova altor străini care să vină s-o cumpere). 

Un alt avantaj prezentat peste hotare ține de deschiderea unui cont bancar cu o altă cetățenie, fiind mult mai simplă. Un astfel de cont bancar de tip offshor, ceea ce presupune că în Republica Moldova se pot deschide conturi de tip offshor: Va permite noilor cetățeni din Moldova de a achiziționa titluri de valoare și fonduri pe piețele financiare oriunde în lume”, se scrie pe site-urile din Irak.

În concluzie,recapitulînd, Republica Moldova este prezentată ca o țară unde poți scăpa de plăți fiscale și poți deschide cu ușurință conturi bancare de tip offshore. Aceste avantaje sînt prezentate de site-ul Global Citizenship Investment pentru programul „Cetățenie prin Investiții” inițiat de Guvernul Filip. Cetățenia moldovenească este descrisă ca o modalitate de ați „salva viața în perioade de tulburări politice, război civil sau situații similare. Cetăţenia moldovenească dobîndită astfel poate servi pentru reducerea impozitelor și protejarea bunurilor. Permite o mai bună protecție a activelor, o mai mare confidențialitate financiară, rentabilitate mai mare, securitate personală și financiară sporită și impozite amînate pentru pensii și asigurări de viață.

Deschiderea unui cont bancar străin cu a doua naționalitate, cea moldovenească, este mult mai ușoară. Un astfel de cont bancar în larg va permite cumpărarea de valori mobiliare și fonduri pe piețele financiare din întreaga lume. Călătorii libere fără viză sau cu viză în 122 de țări și teritorii. Intrare fără viză acordată în 26 de țări din zona Schengen, precum și în Rusia, Turcia și Malaezia etc.

Ca să vedeţi în ce a au vrut să transforme Republica Moldova Plahotniuc, Candu şi Filip! Într-un cuib de spălare a banilor de către orice terorist şi mafiot din lume, care să aibă şi libertatea, ca cetăţean moldovean, să circule liber în UE, Rusia şi Turcia! Într-o ţară care furnizează instabilitate financiară şi chiar terorism regional! Cu toate acestea, Candu şi Filip sînt liberi şi se răstesc la noi din Parlament, dorm pe la televiziuni independente de nişă, iar procurorii par să tremure de emoţie în poziţie de drepţi în faţa lor! Între timp, le cresc etajele la edificiile privatizate fraudulos! Ei modifică tot. Ca să nu se cunoască ce a fost acolo pînă atunci!

Mihai CONŢIU