DE CE AU DISPARUT DINOZAURII DAR NU SI ALTE ANIMALE?
Dinozaurii or fi fost ei mari, dar asta nu înseamnă că puteau supravieţuii în orice situaţii, explică paleontologul dr. Richard Fortey. Din cauză că erau animale mari, dinozaurii aveau nevoie de porţii mari de mîncare pentru a se menţine în viaţă. Dinozaurii fioroşi precum Tiranozaurul, de exemplu, se hrăneau cu alţi dinozauri. Dacă sursa lor de hrană nu mai exista, atunci nici ei nu mai avea multe zile. Aşadar, atunci cînd un meteorit a lovit Pămîntul acum 65 de milioane de ani, atît de mult praf şi otravă a fost aruncat în aer încît Soarele nu se mai putea vedea. Pentru că plantele nu pot supravieţui fără lumină, în lipsa razelor solare ele au murit, iar în urma lor, doar unele seminţe din sol au mai supravieţuit.
Fără plante, dinozaurii vegetarieni au murit de foame. După ce s-au hrănit cu corpurile neînsufleţite ale dinozaurilor ierbivori, marii vînători, dinozaurii carnivori, au rămas la rîndul lor, fără hrană şi astfel au dispărut lăsînd în urmă doar scheletele lor ca dovadă a existenţei. Însă, alte animale au supravieţuit. Mamiferele mici şi şerpii s-au susţinut în viaţă mîncînd insecte din ordinul Coleoptera sau alte animale care trăiau sub pămînt. Deşi aceste animale au avut o viaţă grea, ele au reuşit să treacă peste dezastru. Între timp, în mare, şopîrlele gigantice au murit şi ele, însă crabii, animale capabile să mănînce aproape orice, au supravieţuit. Totuşi, în acea perioadă nu au dispărut doar animalele foarte mari. Un număr foarte mare de amoniţi a dispărut odată cu dinozaurii. Amoniţii au fost animale subacvatice care trăiau în nişte cochilii asemănătoare cu forma coarnelor de berbec. Mai mult, amoniţii au avut o istorie mult mai lungă decît cea a dinozaurilor, ei existînd pe Pămînt cu mult înaintea acestor giganţi.
Surprinzător, însă, este faptul că nu toţi dinozaurii au murit. Chiar dacă ne vine greu să credem, nu toate speciile de dinozauri erau gigantice, unele aveau exemplare de dimensiunea unor pisici. Unii dintre dinozaurii supravieţuitori aveau pene şi astăzi îi cunoaştem drept strămoşii păsărilor. Există oamenii de ştiinţă care susţin că dinozaurii supravieţuitori s-au adaptat iar membrele lor s-au transformat, treptat, în aripi. Prin urmare, conform acestei teorii, dinozaurii nu au dispărut cu adevărat şi urmaşii lor încă mai trăiesc printre noi.
Sursa: Gemma Elwin Harris, „Big Questions from Little People and Simple Answers from Great Minds”