DE CE AR ATACA GRUPAREA STAT ISLAMIC RUSIA

Dacă se adeverește că grupul afiliat Stat Islamic s-a aflat în spatele atacului de la Moscova, aceasta ar fi cea mai recentă lovitură dintr-un șir de atacuri sîngeroase ale islamiștilor împotriva Rusiei din ultimii ani, scrie BBC.

Un avion rusesc a fost aruncat în aer deasupra deșertului Sinai din Egipt în 2015, cu 224 de persoane la bord, majoritatea fiind cetățeni ruși.

Atacul a fost revendicat de Statul Islamic, care a publicat ulterior o fotografie a dispozitivului exploziv.

În 2017, un atac cu bombă la metroul din Sankt Petersburg, care a ucis 15 persoane, a fost, de asemenea, legat de islamiştii radicali.

De zeci de ani, grupurile de militanți luptă cu forțele ruse în regiunea Caucazului de Nord a țării.

Un număr mare dintre aceștia s-au adunat în Siria pentru a se alătura ISIS atunci cînd grupul a fost format acum 10 ani. Unii militanți care operează în Caucazul de Nord rus și-au declarat loialitate față de Stat Islamic, spun experții.

Dar grupul specific care a revendicat atacul de vineri de la Crocus City Hall, ISIS-K, este afiliatul Statului Islamic din Khorasan - un termen vechi pentru o regiune care include părți din Iran, Turkmenistan și Afganistan.

Experții în luptă împotriva terorismului spun că Rusia s-a aflat „în luneta” ISIS-K, care îl critică frecvent pe președintele Putin în propaganda sa.

Această grupare acuză Kremlinul de atrocități împotriva musulmanilor în campaniile militare din Cecenia și Siria, precum și în invazia sovietică a Afganistanului.

 

Ce este gruparea Stat Islamic - ISIS

Gruparea care se autointitulează Statul Islamic, uneori denumită ISIS, a deținut cîndva 88.000 de km pătrați de teritoriu care se întindea din nord-estul Siriei prin nordul Irakului și și-a impus dominația brutală asupra a aproape opt milioane de oameni.

Gruparea a fost alungată din ultima sa parte de teritoriu în 2019, dar ONU a declarat în februarie că combaterea amenințării create de SI este încă o prioritate și că militanții se extind în Africa.

Săptămîna trecută, SUA au avertizat că ISIS rămîne o amenințare persistentă.

Se estimează că Stat Islamic a avut anul trecut între 6.000 și 10.000 de luptători în Siria și Irak, cu baze mai ales în zonele rurale, care continuă să efectueze lovituri sîngeroase de tip atac rapid, ambuscade și bombardamente pe drumuri circulate. Afiliații regionali ISIS reprezintă, de asemenea, amenințări în alte zone de conflict din întreaga lume.

Sursa: digi24.ro