DACĂ N-AR FI PERICULOASĂ, AR RĂMÎNE DOAR PENIBILĂ

Irina Vlah se teme că Moldova ar putea să se apere împotriva agresiunii rusești

Autor: Mihai CONȚIU

Kremlinul, prin intermediarul penal Ilan Șor, și-a desemnat, în Republica Moldova, printre alții și altele, și trei ”crăițe” de la Răsărit extrem de vizibile și primejdioase deoarece luptă cu înverșunare împotriva democrației și a independenței Statului Republica Moldova. Ele sunt încă deputata Marina Tauber, bașcana găgăuză Evgenia Guțul și ”politiciana de profesie” Irina Vlah, fostă și ea, la rîndu-i, bașacană a găgăuzilor rusofili. E limpede că democrația din Republica Moldova este sabotată de către acestea fără a fi sancționate drastic în virtutea, probabil, a unor ”scăpări legislative”, dar și din pricini mai ascunse, cum ar fi influențele decizionale rusești aflate sub acoperire în cam toate instituțiile Statului.

Pentru că despre primele două ”crăițe” am tot scris, acum mă voi apleca asupra Irinei Vlah, pipăindu-i doar ultimele ei două exhibări, totuși, obscene, în contextul necesității unor abordări politice responsabile și de interes național real. Am rîs de s-au cutremurat pereții și mi-au căzut în cap cărțile din rafturile bibliotecii cînd am auzit, anul trecut, că fosta bașcană, bășcăniță sau bășcănoaie și-a semnat o carte cu titlul ”Profesia mea e politica”! Nu cred că mai are rost să vă ofer explicații suplimentare! Ca să se ”clasicizeze” ca politician, Vlah și-a tras și o asociație ”obștească” numită ”Platforma Moldova”. În calitate de președintă a acestei asociații, fosta bășcăniță se etaleză ca o vedetă în mass-media de tot felul, interpelează public oficiali moldoveni, europeni ori americani în chestiuni care nu-s pe placul rușilor, iar asta în calitate nedeclarată de avocat politic al Kremlinului.

La începutul săptămînii trecute, Irina Vlah a încropit o scrisoare deschisă pentru președintele român Klaus Iohannis, în care efectiv îl soma ”să-i garanteze” că Armata română nu va trece Prutul ca să vină peste ea. Ca toți populiștii moldoveni pro-ruși, invocînd ”îngrijorările oamenilor”, Vlah îi scrie lui Iohannis că ”autorităţile Republicii Moldova sunt în plin proces de înarmare – achiziţionează radare, primesc tehnică militară sub formă de donaţii, semnează acorduri internaţionale pentru întărirea capacităţilor Armatei Naţionale etc. Toate acestea, de rînd cu frecventele aplicaţii militare, convocarea rezerviştilor (…), trezesc îngrijorări majore în societatea noastră. Oamenii percep toate aceste lucruri ca o pregătire de război şi sunt extrem de alarmaţi”.

În acest context, Vlah adaugă: este vorba despre modificările la Legea apărării naţionale a României. Toate discuţiile la această temă, au trezit mari îngrijorări în Republica Moldova. Ideea care răsună (…) este că (…) Armata Română va avea dreptul să intre inclusiv pe teritoriul Republicii Moldova, dacă va fi nevoie de apărat cetăţenii români ce locuiesc în ţara noastră”. (…) Cred că ar fi corect dacă de la Palatul Cotroceni ar veni un mesaj clar către cetăţenii Republicii Moldova prin care s-ar da asigurări că (…) Armata Română nu va trece Prutul…”

După cum lesne se poate observa, ”îngrijorările” Irinei Vlah sunt similare cu cele ale Kremlinului și ale politicienilor moldoveni pro-ruși. Dezinformînd cu scopul de a crea panică în societate și a-i isteriza pe susținătorii ei, Vlah afirmă mincinos că ”autorităţile Republicii Moldova sunt în plin proces de înarmare”. În realitate, un ”proces de înarmare” cuprinde două direcții – (a) înarmarea Țării în scopul declanșării unui război împotriva altui Stat, așa cum procedează Rusia agresoare împotriva Ucrainei; (b) achiziționarea de echipamente militare în scopuri defensive, așa cum, de pildă, sunt radarele, care nu-s arme de atac, și alte echipamente similare, precum și acorduri de colaborare cu Țări ori organizații terțe pentru antrenarea ostașilor pentru a face față unei agresiuni militare din exterior, iar aici e vorba despre amenințarea rusă.

Da, Armata moldovenească, ca, de altfel, toate Armatele lumii, trebuie să fie pregătită de război, dar de unul de apărare a Țării împotriva unor atacuri militare rusești. Vlah, în ton cu liderii politici moldoveni pro-ruși, Ilan Șor și Kremlinul, se teme efectiv că Armata moldovenească va fi suficient de pregătită să respingă o posibilă tentativă de invazie a Țării de către Rusia. Cît despre teama că Armata română ar putea trece Prutul ca să vină peste Vlah, chestiunea stă cu totul altfel. România este membră a NATO, deci o astfel ”de invazie” este exclusă, nu însă și o asistență militară consistentă în scopuri defensive, care, da, ar constitui o ”intrare în Republica Moldova”, dar nu cea din delirul rusesc al Irinei Vlah. Da, În Republica Moldova există foarte mulți cetățeni români care trebuie apărați de către Statul român, numai că acest tip de apărare nu este ca cel al rușilor. În numele ”apărării rușilor de peste graniță”, Rusia vrea să decimeze întreaga Ucraină. La fel al proceda și cu Republica Moldova!

Vlah, cu ipocrizie și cinism rusesc, ”se teme” de o trecere virtuală a Prutului de către Armata română, dar nu se teme și nu condamnă agresiunea rusă prin însăși prezența Armatei Rusiei în Transnistria, o prezență care încalcă statutul de neutralitate al Țării.

Tot în acest context ipocrit și cinic, pe data de 1 Iulie, într-un comunicat de presă, Irina Vlah a vorbit despre importanța ca noul președinte al Republicii Moldova să adreseze o solicitare oficială către Mark Rutte (viitorul secretar general al NATO începînd cu luna Octombrie; n. aut.), cerînd Alianței Nord-Atlantice să emită o declarație de recunoaștere a neutralității țării”. (…) Această măsură va transmite un mesaj clar că Republica Moldova merită să trăiască în pace, iar timpul aventurierilor care înarmează țara și o pregătesc pentru scenarii diabolice a trecut…”, a găvărit Vlah.

Observați, prin urmare, numeroasele similitudini cu scrisoarea deschisă adresată lui Iohannis! Să nu-ți vină să-i dai cu bașcanatul în cap acestei foste bășcănoaie? Păi, bre, politiciană de profesie, de ce nu ceri o astfel de recunoaștere din partea Rusiei care continuă să ocupe militar Transnistria, sfidînd și negînd astfel neutralitatea?

Pentru ca să înțelegeți cît mai bine cum face trotuarul politic această Vlah, vă mai ofer o secvență suficient de relevantă: după ce Republica Moldova a obținut statutul de Țară candidată pentru a adera la Uniunea Europeană, pe 23 Iunie 2022, în luna Noiembrie a aceluiași an, cînd încă era bașcană a Găgăuziei, Vlah s-a adresat membrilor UE ai Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova, expediindu-le un ”decalog” cu propriile-i observații și cerințe. În majoritatea punctelor, ea semnalează o serie de ”probleme social-politice găgăuze”, însă iată ce spune ea în punctele 1 și10.

”1. Salutăm și apreciem obținerea, la 23 Iunie a. c., de către Republica Moldova a statutului de țară-candidată pentru a adera la Uniunea Europeană. Votul „Pro” al Parlamentului European este considerat o victorie sigură atît pentru autoritățile de la Chișinău, cît și pentru cetățenii care aspiră la bunăstare, modernizare și securitate. Acesta a fost un obiectiv de importanță strategică al statului, ce se bucură de consens puternic la nivelul întregului spectru și non-political – Administrația Prezidențială, Guvernul, Parlamentul, partidele din opoziție, comunitatea de afaceri, mediul și societatea civilă.

10. Confirm susținerea pentru apropierea ireversibilă a Republicii Moldova de Uniunea EuropeanăUTA Găgăuzia trebuie tratată ca parte unitară a Republicii Moldova, care este Casa noastră comună. Prin urmare, și politicile de modernizare și democratizare le vom promova împreună. Cu respect, Irina VLAH, Guvernarea Găgăuziei”.

Observați în cît de puțin timp Vlah s-a ridicat împotriva UE și a Occidentului, înrolîndu-se în armata de propagandiști și agenți politici moldoveni pro-ruși, care-s inamici de moarte ai Ucrainei, UE, SUA, Marii Britanii, Canadei și alți aliați! Atît de bine plătesc rușii? Atît de lacomi de bani sunt? Mureau cumva de foame ori trădarea de Țară le este înscrisă în codul genetic?

01.10.24 - 00:43
01.10.24 - 00:52
01.10.24 - 00:50
01.10.24 - 00:41
02.10.24 - 00:13
02.10.24 - 00:11
02.10.24 - 00:15
02.10.24 - 00:22
01.10.24 - 00:59
02.10.24 - 00:20
01.10.24 - 00:55
02.10.24 - 00:16
02.10.24 - 00:18
02.10.24 - 00:30
02.10.24 - 00:26