“CUTREMUR” ÎN FOTBALUL ROMÂNESC

Pedepse cu executare în Dosarul Transferurilor

Decizii-şoc în Dosarul Transferurilor în care au fost implicate 8 nume importante din fotbalul românesc! Magistraţii au anunţat condamnări cu executare pentru toţi cei 8 inculpaţi. Pedepsele sînt executorii!

Fostul căpitan al naţionalei României, dar şi a Barcelonei, Gică Popescu, a primit 3 ani şi o lună cu executare. De menţionat, că Popescu era favoritul alegerilor pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal. De închisoare nu vor scăpa nici:

George Copos - 3 ani şi 8 luni cu executare

Mihai Stoica - 3 ani şi 6 luni cu executare

Cristi Borcea - 6 ani şi 4 luni cu executare

Ioan Becali - 6 ani şi 4 luni cu executare

Victor Becali - 4 ani şi 8 luni cu executare

Jean Pădureanu - 3 ani şi 4 luni cu executare

Gică Popescu - 3 ani şi o lună cu executare

Gigi Neţoiu - 3 ani şi 4 luni cu executare

Dosarul Transferurilor este cel mai răsunător caz de corupţie din fotbalul românesc. Totul a început acum 7 ani după o investigaţie realizată de Gazeta Sporturilor. Jurnaliştii români au depistat mai multe scheme prin care jucătorii erau transferaţi cu grave abateri de la legislaţie, iar cluburile erau deposedate de importante sume de bani.

Potrivit gsp.ro, "condamnaţii au, în principiu, 48 de ore la dispoziţie pentru a se preda la orice post de poliţie sau penitenciar, dar în situaţii considerate speciale brigăzile operative ale Poliţiei merg să-i ridice de îndată de la domiciliu pe cei vizaţi de sentinţă".

Ce sumă trebuie să restituie condamnaţii

Dosarul Transferurilor le-a adus celor 8 oameni de fotbal condamnaţi ani grei de închisoare, dar şi penalităţi financiare.

Conform hotnews.ro, Curtea de Apel a anunţat sumele de bani pe care condamnaţii vor fi obligaţi să le restituie, ca urmare a transferurilor ilegale efectuate.

În total, cei 8 oameni de fotbal condamnaţi trebuie să returneze aproape 9 milioane de euro:

George Copos: 501.550 de euro

Mihai Stoica: 490.642 de euro

Cristi Borcea: 925.500 de euro

Ioan Becali: 4.031.408 de euro

Jean Pădureanu: 144.648 de euro

Victor Becali: 1.280.515 de euro

Gică Popescu: 781.393 de euro

Gigi Neţoiu trebuie să returneze doar cheltuielile de judecată. De asemenea, s-a menţinut poprirea instituită asupra sumei de 116.064 lei din contul deschis de Neţoiu.

Plus cheltuieli de judecată: George Copos – 115.000 lei; Mihai Stoica – 65.000 lei; Cristi Borcea– 265.000 lei; Ioan Beclai – 315.000 lei; Victor Becali – 115.000 lei; Jean Pădureanu– 65.000 lei; Gigi Neţoiu – 65.000 lei şi Gică Popescu – 115.000 lei.

Ce căi de atac mai au condamnaţii

Avocatul Cătălin Ciubotă a rămas surprins de condamnările din Dosarul Transferurilor şi a explicat ce şansă mai au cei 8 inculpaţi să cîştige la recurs. Pînă atunci însă, aceştia au 24 de ore să se prezinte la arest.

"Sînt nişte pedepse aspre. Mi se par excesive şi împovărătoare. Prejudiciul de imagine pe care îl va avea fotbalul românesc nu e neglijabil, mai ales că anul ăsta se vînd drepturile TV. Deşi e o hotărîre executorie, mai au o variantă de recurs, unde se pot întîmpla destul de multe.

Interpretarea acestui dosar ar putea aduce multe surprize la recursul de la ÎCCJ. Să nu uităm că dosarul a mai fost întors. Pînă la altă decizie, toţi cei condamnaţi vor merge la închisoare. La Mihai Stoica a fost o neînţelegere. Doar înşelăciunea a fost prescrisă, dar evaziunea fiscală şi spălarea de bani au rămas. De aceea a fost condamnat", a spus Cătălin Ciubotă la Fotbal Club, la DigiSport 1.

"Mă aflu printre cei mîhniţi de decizia Curţii de Apel"

Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al LPF, a comentat pe blogul său condamnările din Dosarul Transferurilor.

"Decizia Curţii de Apel din Dosarul Transferurilor a surprins pe toată lumea şi a întristat mulţi oameni de fotbal. Printre cei mîhniţi de condamnările cu executare primite de toţi cei acuzaţi în acest dosar mă aflu şi eu. Am colaborat profesional cu marea majoritate a celor care vor merge după gratii şi pot să vă spun cu cea mai sinceră convingere că ei au făcut mai mult bine fotbalului, decît rău. Cu Jean Pădureanu mă ştiu de o viaţă şi ceea ce a clădit la Bistriţa, cu unele erori pe care şi el le-a recunoscut, nu va mai putea face altcineva.

Copos a făcut din Rapid o echipă europeană, cu mari investiţii personale. Cristi Borcea şi MM Stoica au făcut performanţă la Dinamo, respesctiv Galaţi, Steaua şi Urziceni. Uitaţi-vă ce au ajuns Dinamo şi Urziceniul fără ei, deci au fost oameni competenţi. Şi Gigi Neţoiu a făcut treabă pe unde a fost. E păcat că un mare sportiv, Gică Popescu, are parte de un asemenea verdict. Chiar dacă au mai fost disensiuni între noi doi, regret condamnarea lui cu executare. Îmi pare rău şi de fraţii Becali, care au adus în ţară bani din care cluburile au trăit ani buni. Le urez sănătate şi forţa de a trece peste această decizie şocantă, şi sper ca apelul lor să se soluţioneze favorabil", a scris Dumitru Dragomir pe blogul său.

Trei dintre condamnaţii şi-au luat măsuri din timp pentru a fi închişi la Constanţa

Condamnaţii din Dosarul Transferurilor s-au pregătit din timp pentru o decizie negativă la Curtea de Apel. Giovanni Becali, Victor Becali şi Cristi Borcea şi-au făcut mutaţie la Constanţa pentru a fi siguri că vor fi încarceraţi la Penitenciarul Poarta Albă. Motivul pentru care au făcut acest lucru este pentru a fi aproape alături de Gigi Becali, patronul Stelei fiind şi el închis de aproape 10 luni, după ce a fost condamnat în trei dosare.

5 momente memorabile de la Dosarul Transferurilor

21 februarie 2012. Furia lui Giovanni

Unul dintre puţinele momente din Dosarul Transferurilor în care Becali a renunţat la glume şi ironii. Agentul a avut un colaps pe fond nervos în timpul termenului şi a răbufnit la judecătoare: "Chemaţi organele să-mi pună cătuşele, să mă lege!". Apoi Becali a sărit în boxa acuzaţilor şi a trîntit o bancă, ţipînd: "Ce mai vreţi? Ce dracu am ajuns în ţara asta? Chiar aşa am ajuns în ţara asta? Nu se poate, domnilor avocaţi! Reprezentaţi legea. Ce faceţi, dormiţi?Treziţi-vă! România, gata, mă sacrific eu pentru toţi! De asta am plecat eu pe Dunăre, să fiu judecat corect în ţara mea"

5 martie 2013

În timpul audierii lui Cristi Borcea, completul a certat un jurnalist şi l-a dat afară din sală pentru că mînca un covrig: "Mai vedeţi pe cineva că mănîncă în sală? Aici nu e cantină". În momentul următor, Mihai Stoica îşi scoate sandvişul din gură şi încearcă uşor să-l pitească în spatele scaunului.

17 mai 2013. Coridă la ÎCCJ

După ce la alt termen bruscase un reporter, Becali s-a montat pe unul dintre cameramani. Ajuns la ÎCCJ, Becali l-a dărîmat pe cameraman după ce l-a împins cu capul: "Nu vezi ce faci aici? Mi-ai spart capul, bă, nebunule! Păi, să cad eu? Pe ce să ma sprijin?", a reacţionat impresarul.

20 mai 2013. Lacrimi pentru fiică

Reacţia lui Copos în momentul în care a aflat că Dosarul Transferurilor se va rejudeca la Curtea de Apel i-a surprins pe toţi cei prezenţi la ÎCCJ. În momentul în care a fost întrebat de nunta fiicei sale, fostul patron al Rapidului a izbucnit în plîns: "Sîntem hăituiţi, asta-i viaţa, îmi duc această soartă"

29 ianuarie 2014. Tata Jean, neputincios!

După ce anul trecut se prezentase la tribunal fără să ştie la ce proces se află, starea fostului preşedinte de club a părut mult mai gravă la penultimul termen. Cu probleme vizibile de echilibru, Pădureanu a fost condus de mînă pînă în faţa judecătoarelor de către unul dintre avocaţi: "Am pierderi de memorie, sînt foarte bolnav. Vă rog vorbiţi puţin mai tare!", a explicat Pădureanu.

Sursa: publika.md, gsp.ro