CURVĂSĂRIA DIN ALEGERILE LOCALE

Cei care vor să vîndă Țara rușilor și cei care o vor independentă și europeană

Autor: Mihai CONȚIU

Alegerile locale se vor constitui într-un examen destul de sever pentru moldoveni. Rezultatele lor ne vor oferi, aș spune, cu precizie situația reală a opțiunilor electorale ale moldovenilor majoritari. Afirm că aceste alegeri vor fi un examen destul de sever pentru moldoveni în contextul războiului nimicitor de agresiune rusă în Ucraina. Genocidul declanșat de către ruși împotriva ucrainenilor este chiar la granița Republicii Moldova, fiind, deci, mult mai vizibil pentru moldoveni decît pentru europenii mai îndepărtați ori pentru cei de dincolo de Europa. Cu toate acestea, în Republica Moldova există partide mari și mai mici, cu un număr considerabil de susținători, care susțin deschis Rusia și, implicit, atrocitățile comise de ruși în Țara vecină. Mai mult decît atît, aceste entități moldovenești rusofile ar dori reîntoarcerea Republicii Moldova sub tutela Moscovei. Una-i realitatea concretă, alta-i cea relevată de sondajele de opinie!

Aici avem de-a face cu o subminare gravă, la vedere, a Constituției Țării, a independenței și suveranității Republica Moldova. În pofida acestor evidențe și a stării de urgență, autoritățile Statului nu au găsit soluții legitime de eradicare a acestui flagel politic antinațional.

Nu este greu de ghicit pentru cine vor vota cei din regiunea găgăuză, Orhei, Bălți, dar și din alte raioane din Nordul și Sudul Țării. Ignoranța la care, programatic, au fost condamnați mulți moldoveni de către guvernările precedente rusofile sau concesive cu rușii a dat naștere la o ingratitudine, lipsă de recunoștință a acestor moldoveni față de cei care, cu adevărat, le fac bine și le doresc un viitor civilizat și prosper. Acești moldoveni au fost ”educați” de către politicieni să trăiască din ”ciupeli”, din bani mărunți primiți imediat, adică pentru a merge la vot ori la vreun miting de protest. Astfel, ei au fost deprinși să trăiască de pe o zi pe alta, fără să fie capabili să privească în viitor. Știm cu toții cum îi umilește Ilan Șor, iar ei îl adoră pentru că le dă mărunțișuri din banii furați tot de la ei, cum a procedat și va continua s-o facă Renato Usatîi, dar e de așteptat ca rușii să investească masiv și în binecunoscutele partide pro-rusești ca să cîștige cît mai multe primării. Scopul rușilor este acela de a demonstra lumii întregi că, prin alegeri libere, moldovenii majoritari nu vor integrarea în UE, ci o apropiere politică și strategică de Rusia.

Prostituția politică i-a făcut pe foarte mulți moldoveni să practice curvăsăria, tot politică, crezînd că asta-i moda și noul stil de supraviețuire. Rusia, ca Stat, nu a oferit nimic Republicii Moldova, ci doar a jupuit-o prin prețul la gaze și i-a fluturat pe la nas cu accesul produselor moldovenești pe piețele rusești, deși acum piețele europene i-au luat-o de mult înainte. Măcar simbolic, Rusia nu a finanțat umanitar măcar construirea unui drum amărît de țară, ca să nu zic o șosea. Total dezinteresat, însă, poporul american a finanțat construcția șoselei-model Sărăteni-Soroca, ca să nu mai vorbim de multe alte finanțări nerambursabile.

Rusia, în schimb, a finanțat ilegal partide politice și va continua s-o facă; întreține regimul de la Tiraspol în chip de cazarmă, dar nu și populația acestei regiuni în care se trăiește sub limita sărăciei – toate acestea pentru a retransforma Republica Moldova într-o gubernie rusească. Pe Vladimir Putin nu-l interesează bunăstarea și traiul civilizat al populațiilor, ci supunerea necondiționată față de Kremlin a entităților statale din Federația Rusă și a celorlalte Țări pe care vrea să le cucerească – Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia etc.

În obtuzitatea lor, avînd creierele deja spălate, moldovenii pro-ruși sunt incapabili să compare nivelul de trai al rușilor cu cel al europenilor dezvoltați, prosperi. Culmea e că există astfel de moldoveni rusofili care trăiesc în Occidentul civilizat, cîștigă bine, au toate libertățile democratice, însă nu suportă regulile elementare care stau la baza funcționării oricărei democrații occidentale! Ei nu pot pricepe că UE și SUA nu vor să le cucerească, să le subjuge Țara, că europenii și americanii ajută Statul Republica Moldova în perspectiva unui viitor sigur, civilizat și prosper. Occidentul se gîndește la viitorul urmașilor moldovenilor de astăzi, dar ei, cei rusofili, nu, iar asta pentru că în capetele lor a fost inoculată o ”beznă siberiană” aproape imposibil de vindecat.

Găgăuzii, de pildă, au primit și primesc masiv granturi occidentale nerambursabile, inclusiv din România, dar ei votează tot cu temnicerul criminal rus reprezentat de partidele rusofile și cu mafiotul penal Șor.

În concluzie, aceste alegeri locale ne vor arăta cam cîți moldoveni se gîndesc la viitorul civilizat și prosper al Țării și al urmașilor lor, dar și proporția celor care vor ca Republica Moldova să ajungă în bezna criminală a dependenței de Rusia. Nu cred că risc dacă afirm că cei din urmă vor triumfa numeric. De ce? Din pricina guvernării proeuropene ineficiente pe plan intern, a unei uzuri inevitabile în acest context, dar și, așa cum spuneam mai sus, a ignoranței și ingratitudinii devenite ”tradiții” la mulți moldoveni.

P. S. 1: Mă pufnește rîsul-plînsul-revolta față de acei moldoveni și politicieni despre care am scris mai sus atunci cînd ei dau în judecată jurnaliști pentru că, atenție!, ”le-au lezat onoarea, demnitatea și reputația profesională”! Care ”onoare, demnitate și reputație profesională”, bre? Notez asta în cunoștință de cauză pentru că am fost țintiți și țintit în vreo 60 de astfel de procese!

P. S. 2: Promisiunile electorale ale candidaților sunt, în egală măsură, amuzante, ridicole și revoltătoare. Unora le sfidează prostia și ignoranța, iar altora le insultă inteligență. El, candidatul la funcția de primar ori consilier, care, în primul rînd, este politician moldovean, vrea să mă convingă că mai că nu doarme nopți în șir, fiind frămîntat de grijile pe care le are față de confortul meu urban sau rural, de bunăstarea mea dacă-l votez. V-o spun din experiențe ”constatatoare”: Nu doar un astfel de candidat, ci absolut toți politicienii, într-adevăr, nu prea dorm nopțile cu gîndul la mine, dar asta nu pentru că analizează cum să-mi facă viața mai bună și mai plină de optimism, ci pentru că sunt chinuiți de elaborarea de noi și noi strategii de discursuri prin care să mă manipuleze, să mă convingă că promisiunile lui mincinoase vor deveni realitate, deși el știe că nu-i așa! El vrea să mă convingă că Respectă Moldova. El, politicianul, pe mormanul acesta de minciuni, vrea, cu orice preț, postul pentru care candidează, ca să aibă beneficii personale, influență și… să fure cu eleganță politică!