Curtea Suprema a SUA permite accesul unui procuror la declaratiile fiscale ale lui Trump

Curtea Supremă a SUA a decis Joi că un procuror din New York poate avea acces la o serie de documente financiare ale Preşedintelui Donald Trump, inclusiv declaraţii fiscale, nu însă – cel puţin pentru moment – şi Camera Reprezentanţilor, unde opoziţia democrată este majoritară, verdict descris de liderul de la Casa Albă drept un ”proces politic”, relatează AFP şi Reuters.

Conform deciziei luate cu o majoritate de şapte judecători din nouă, firma de contabilitate care l-a avut de-a lungul timpului client pe magnatul imobiliar, Mazars LLP, va fi obligată să predea astfel de documente procurorului Cyrus Vance, care este democrat.

Procurorul a solicitat documente referitoare la afacerile Preşedintelui, în cadrul unei anchete privind banii primiţi de starleta porno Stormy Daniels şi de fostul model Playboy Karen McDougal, în schimbul tăcerii lor, în legătură cu o presupusă relaţie cu Trump.

Spre deosebire de alţi Preşedinţi ai SUA, Trump a refuzat să prezinte declaraţiile sale fiscale din care s-ar fi putut afla detalii despre averea sa şi despre activitatea companiei sale imobiliare Trump Organization.

Curtea Supremă a respins însă cererea a trei comisii din Camera Reprezentanţilor (condusă de majoritatea democrată) de a avea acces la documentele financiare ale lui Trump deţinute de cabinetul Mazars LLP şi de două bănci, Deutsche Bank şi Capital One, cazul fiind însă trimis unei instanţe inferioare, astfel că disputa juridică va continua.

După anunţul Curţii Supreme, Preşedintele Trump s-a declarat victima unui ”proces politic”. ”Curtea Supremă retrimite dosarul unei instanţe inferioare, dezbaterile continuă. Nu este altceva decît un proces politic”, a scris el pe Twitter.

”Trebuie să continui să mă lupt într-un oraş New York politic corupt”, a adăugat el, referindu-se la procurorul Cyrus Vance.