Curtea Constitutionala a Romaniei: Exista conflict constitutional intre Presedintie și Parlament din cauza desemnarii candidaturii premierului
Curtea Constituţională a României (CCR) a luat în discuție Luni sesizarea PSD legată de desemnarea lui Ludovic Orban de către Klaus Iohannis pentru a doua oară ca premier.
Unul dintre magistraţii CCR a explicat pentru „Adevărul” de ce i-a dat CCR dreptate PSD în disputa cu Iohannis. Preşedintele nu a respectat articolul 103 din Constituţie, care presupune consultări pentru a forma o majoritate parlamentară. Or, Iohannis a desemnat deliberat un premier care a spus din start că vrea să pice în Parlament, nu să formeze un Guvern. Aşadar, Constituţia a fost încălcată în încercarea de a provoca anticipate.
CCR (cu o majoritate de 7 la 2) l-a taxat pe Klaus Iohannis pentru că nu a desemnat un premier care să aibă obiectivul – măcar declarativ – de a strînge o majoritate parlamentară. Şeful statului a mizat pe Ludovic Orban, care, pe lîngă faptul că nu era susţinut, matematic, de o majoritate parlamentară, a declarat public că nu vrea să treacă de votul Parlamentului. Intenţia tandemului Iohannis-Orban a fost declanşarea alegerilor anticipate.
„Magistraţii CCR, cu majoritate de voturi, au considerat că Iohannis a sfidat articolul 103 din Constituţie, care îndeamnă la o soluţie, nu la provocarea unei crize politice”, susţin surse din CCR pentru „Adevărul”. Practic, Iohannis nu a încercat să găsească o soluţie pentru învestirea unui Guvern, deci a încălcat Constituţia încercînd să provoace alegeri anticipate. „Curtea a constatat, în esenţă, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, precizează şi comunicatul dat de CCR.