CUM AU REACȚIONAT LOCUITORII MOSCOVEI ÎN MOMENTUL ATACULUI CU DRONE UCRAINENE

Moscova a fost vizată de un atac cu drone ucrainene pentru prima dată de la declanșarea războiului, marcînd un punct de cotitură în conflict, relatează The Guardian. Kremlinul a amenințat că va lua „cele mai dure măsuri posibile” ca răspuns.

Rusia continuă să lovească Ucraina cu rachete și drone aproape zilnic. Capitala Ucrainei, Kiev, s-a confruntat marți dimineață cu al treilea raid aerian în 24 de ore. Luni însă, drone ucrainene au ajuns deasupra Moscovei.

Un videoclip postat marți dimineață pe rețelele sociale arată o dronă care zboară la altitudine joasă, după care explodează pe un cîmp de lîngă Moscova. Alte aparate de zbor fără pilot au fost filmate cînd trec pe deasupra caselor din cartierul Rubliovka și peste blocurile turn din cartierele aflate în sud-vestul capitalei ruse. În alte imagini filmate la periferia Moscovei se vede un sistem de rachete sol-aer Panțîr trăgînd într-o țintă care se apropie.

Ministerul rus al Apărării a comunicat că opt drone au vizat capitala Rusiei peste noapte, dar mass-media rusă apropiată serviciilor de securitate a scris că numărul aparatelor de zbor a fost mult mai mare, în jur de 30.

„O explozie puternică m-a trezit la 6:15, iar în următoarele 45 de minute au fost în jur de alte șase explozii la fiecare 10 minute, sau cam așa ceva”, a spus un agent de securitate pentru The Guardian. El are sediul în cartierul Jukovka, unde locuiește o parte a elitei ruse, în apropiere de locul unde au avut loc exploziile.

Alexander Khinstein, un membru proeminent al parlamentului rus, a scris pe contul său de Telegram că dronele au fost doborîte în cinci zone diferite din regiunea Moscovei, și cel puțin două au zburat deasupra cartierului Rubliovka, o suburbie bogată care găzduiește o mare parte din politicienii marcanți ai Rusiei, și unde se află inclusiv o reședință a lui Vladimir Putin.

„A fost haos, toată lumea a ieșit pe balcoane, sau a ieșit afară, nimeni nu a înțeles ce se întîmplă”, a spus agentul de securitate.

Marți, într-o apariție televizată, Putin a lăudat apărarea antiaeriană a Moscovei și a spus că Kievul încearcă să sperie rușii lovind ținte civile. Putin a mai susținut, de asemenea, că forțele ruse lovesc în Ucraina doar instalații militare folosind „arme de înaltă precizie”.

Cel puțin una dintre drone este posibil să fi fost o UJ 22 fabricată în Ucraina de compania Ukrjet. Filmările par să arate un astfel de aparat de zbor fără pilot, despre care Rusia susține că a fost folosit și în alte atacuri. UJ22 arată ca un avion ultraușor, are o autonomie de 800 km și este capabilă să zboare timp de șase ore.

Rusia spune că în spatele atacului se află Ucraina și a amenințat cu represalii. Kievul însă nu își asumă responsabilitatea atacului.

Ministerul rus de Externe a transmis că își rezervă dreptul de a lua cele mai „severe măsuri”, ca răspuns la această acțiune. „Asigurările oficialilor ucraineni că regimul de la Kiev nu va lansa lovituri pe teritoriul Rusiei se dovedesc a fi complet ipocrite”, a menționat sursa citată. „Rusia își rezervă dreptul de a lua măsurile cele mai dure ca răspuns la atacurile teroriste ale regimului de la Kiev”.

„În această dimineață, regimul de la Kiev a lansat un atac terorist cu drone care a vizat ținte din Moscova”, a declarat un oficial din Ministerul Apărării din Rusia. „Trei dintre ele au fost destabilizate cu unde electromagnetice, și-au pierdut controlul și au deviat de la țintele vizate. Alte cinci drone au fost doborîte de sistemele de rachete sol-aer Panțîr-S în regiunea Moscova”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, a declarat că Vladimir Putin nu are planuri imediate de a se adresa țării și a susținut că „nu există nicio amenințare iminentă pentru locuitorii Moscovei și nici pentru regiunea din jurul capitalei”.

Un consilier prezidențial ucrainean a negat că Kievul a fost implicat în acest atac, dar a spus că Ucrainei îi face plăcere să urmărească evenimentele, și a prezis o creștere a unor astfel de atacuri.

„În ceea ce privește atacurile, bineînțeles că sîntem încîntați să urmărim și să anticipăm o creștere a numărului lor. Dar, desigur, nu avem nimic de-a face direct cu asta”, a declarat Mihailo Podoliak.

Casa Albă a declarat marți că încă adună informații despre ceea ce s-a întîmplat la Moscova, reiterînd că „nu susține atacurile pe teritoriul Rusiei”.

Atacuri cu rachete și drone împotriva orașelor ucrainene au loc aproape zilnic, localnicii fiind forțați în mod regulat să se refugieze în adăposturi sau în tunelurile de metrou. Multe lovituri au vizat clădiri rezidențiale mari sau centre de afaceri aglomerate, locuri unde și-au pierdut viața zeci de oameni.

Marți, cel puțin o persoană a murit la Kiev și trei au fost rănite de resturi ale unei drone rusești care s-au prăbușit peste un bloc.

De cealaltă parte, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a spus că după atacul dronelor ucrainene s-au înregistrat doar pagube minore la două clădiri rezidențiale și că oamenii s-au întors acasă, odată ce ancheta s-a încheiat.

Andrei Vorobiov, guvernatorul regiunii Moscova, a declarat că mai multe drone au fost doborîte în apropierea capitalei.

Moscova, situată la aproape 1.000 de kilometri de Ucraina, a fost rar vizată de atacuri cu drone de cînd a început războiul, deși astfel de acțiuni au devenit mai frecvente în alte părți ale Rusiei. La începutul lunii mai, două drone au fost doborîte deasupra Kremlinului într-un atac pus pe seama Ucrainei.

Mai mulți oficiali și politicieni ruși au reproșat Ministerului Apărării faptul că dronele ucrainene au reușit să pătrundă în spațiul aerian al Moscovei.

„Pentru a opri bombardarea Moscovei, este necesar să ocupăm Kievul. Trebuie să mobilizăm toate forțele și mijloacele”, a spus Petr Tolstoi, vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei.

„Voi sînteţi Ministerul Apărării (...) De ce dracu aţi permis să ajungă aceste drone la Moscova ?”, a fost reacția nervoasă a lui Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner, într-un video. „Lasăți casele să ardă. Și ce ar trebui să facă oamenii obișnuiți cînd dronele cu explozibili se prăbușesc pe casele lor?”, a adăugat acesta.

Unii moscoviți au minimalizat efectele atacului, încercînd să lase impresia unei atmosfere calme.

„La 6 dimineața a început să se întîmple, casa noastră tremura. Au fost cinci pînă la șapte explozii și asta a fost tot”, a spus Dmitri, care locuiește în districtul Odintsovo, chiar la vest de Moscova. „Asta a fost tot. Apoi ne-am întors la culcare”, a adăugat acesta.

Alții au remarcat că lovituri anterioare ale Ucrainei au vizat ținte mai importante, cum ar fi atacul cu dronă asupra Kremlinului de la începutul acestei luni.

„Unii oameni sînt șocați, dar nimic nu mă mai poate surprinde”, a spus agentul de securitate. „Vreau să spun că înainte de acest atac, Ucraina a lovit deja Kremlinul”.

Vorobiov a încercat să-i calmeze pe moscoviți după acest prim atac dintr-un război care pentru ei s-a desfășurat în mare parte la televizor. Kremlinul a căutat în mare măsură să-i țină pe ruși departe de război, numindu-l „acțiune militară special la scară mică”, chiar dacă a ajuns în al doilea an și a devenit cel mai mortal conflict din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial.

„În această dimineață, locuitorii unor districte din regiunea Moscovei au putut auzi sunetele unor explozii – acestea erau apărările noastre antiaeriene la lucru”, a scris el pe rețelele sociale.

Observatorii au remarcat, de asemenea, răspunsul atent al Kremlinului și al oficialilor de rang înalt care au încercat să evidențieze eficiența apărării antiaeriene a Rusiei, și nu faptul că orașele rusești sînt oarecum vulnerabile.

„Este surprinzător, desigur, cît de mult autoritățile ruse minimalizează în unanimitate importanța atacurilor cu drone asupra orașelor rusești”, a scris Tatiana Stanovaia, fondatorul firmei de analiză politică R Politik. „Ei lovesc deja Moscova, iar în declarații există o mîndrie larg răspîndită de cît de bine a funcționat totul”.

Alte videoclipuri postate de ruși pe rețelele sociale au arătat șocul trăit de cetățeni, chiar dacă li s-a spus că apărarea antiaeriană rusă va împiedica orice atac asupra capitalei.

„Zboară chiar deasupra casei noastre!”, a strigat panicat un bărbat în timp ce filma o dronă planînd deasupra unei suburbii a Moscovei.

„Dacă scopul raidului a fost de a speria populația, atunci însuși faptul că dronele ucrainene au apărut pe cerul Moscovei a contribuit deja la acest lucru”, a scris Ribar, un popular blogger militar rus, apropiat de Ministerul Apărării.

Observatorii se așteaptă ca Ucraina să lanseze contraofensiva în săptămînile următoare. Unul dintre obiectivele loviturilor cu drone împotriva Moscovei ar putea fi o operațiune de „configurare”, cu scopul de a îndepărta apărarea antiaeriană rusă de linia frontului, aceasta poziționîndu-se în așa fel încît să protejeze marile centre urbane.

Sursa: digi24.ro