CU… MARUNTE EXCEPTII, ORICARE ESTE MAI BUN DECIT CHIRTOACA

Asaltul asupra Primăriei Chişinăului

Autor: Aliona CIGULEA

Cei care doresc să candideze pentru funcţia de primar al Chişinăului şi cea de consilier îşi pot depune actele de înregistrare în perioada 29 Aprilie – 14 Mai.

După prima tragere la sorţi pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot, în ordine descrescătoare, primii cinci candidaţi sînt: Vasile Chirtoca din partea PCRM, Zinaida Greceanîi, din partea PSRM, Ilian Caşu, din partea Partidului Nostru, Oazu Nantoi, înaintat de Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” şi Timofei Ţurcanu din partea Partidului Naţional Liberal. Între timp, s-au mai înscris unii, iar alţi aşteaptă „strategic” sau, în cazul independenţilor, umblă hămesiţi după strîngerea de semnături de susţinere sau se milogesc de partide minuscule să-i susţină.

Am înţeles că groparul Chişinăului Dorin Chirtoacă va mai zăbovi pînă spre ultima clipă cu înregistrarea, iar asta pentru că ar trebui să se degreveze din funcţie. Nu excludem că în acest timp depune şi eforturi febrile pentru a şterge şi urmele tuturor pungăşiilor pe care le-a făcut în ultimii opt ani, deşi sîntem siguri că îi va fi imposibil. Viitorul primar, altul decît Chirtoacă, va şti ce are de făcut.

Luni, 4 Mai, ultimul candidat înscris a fost Monica Babuc, ministrul (in)Culturii, din partea PDM. „Sînt chişinăuiancă de practic o viaţă”, a spus Babuc cu acest prilej. Ce-o fi vrut să spună cînd a zis că „practică o viaţă, probabil doar şeful Vladimir Plahotniuc ştie. Babuc, printre altele, nu femei, ci activităţi, a mai fost consiliera lui Marian Lupu, Alexandru Stoianoglo şi a lui Plahotniuc.

Oricum, e mai bună decît Chirtoacă!

Un alt candidat înscris anterior este Mihai Cîrlig, actualul pretor al sectorului Rîşcani, îmbrîncit să candideze de către Partidul Popular din Moldova. Candidatul, care vrea să se lege cu un cîrlig de fotoliul de primar al Chişinăului, a precizat că timp de opt ani, fiind pretor, a reuşit să facă multe lucruri pentru sectorul Rîşcani, demonstrînd prin fapte reale că poate face lucruri bune pentru Chişinău, motiv pentru care a preluat sloganul formaţiunii care îi oferă sprijinul: „Gospodari pentru Moldova, bunăstare pentru popor”.

Oricum, chiar şi Cîrlig e mai bun decît Chirtoacă!

Omul de afaceri Vasile Chirtoca, candidat din partea PCRM, a declarat că dacă va cîştiga aceste alegeri, va conlucra cu guvernarea pentru a putea realiza toate proiectele necesare Chişinăului, dar nu doreşte ca, ulterior, să se implice în viaţa politică întrucît nu-şi vrea o astfel de carieră.

Oricum, Vasile Chirtoca este cu mult mai bun decît Dorin Chirtoacă!

„Platforma Populară Europeană din Moldova”, condus de Iurie Leancă, ne-a rezervat cea mai năucitoare candidatură. Candidatul propus este Oazu Nantoi. Spunem „năucitoare” deoarece avem de-a face cu o formaţiune de centru-dreapta care înaintează la funcţia de primar un om de stînga şi un gropar de partide.

Oricum, probabil că şi Nantoi e mai bun decît Chirtoacă!

Candidatul PSRM, Zinaida Grecianîi, va fi un contracandidat serios pentru groparul Chirtoacă. Sîntem siguri că Igor Dodon îşi va coagula toate forţele organizatorice posibile ca să se răzbune pe Chirtoacă din cauză că i-a furat alegerile trecute.

Oricum, Zinaida Grecianîi este infinit mai capabilă decît Chirtoacă!

Partidul Naţional Liberal al Vitaliei Pavlicenco la înghiontit în funcţia de candidat pentru postul de primar pe un anume Timofei Ţurcanu.

Oricum, probabil că şi acesta e mai bun decît Chirtoacă!

Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, l-a nominalizat în această cursă electorală pe Ilian Caşu, care, modest, a mers personal pentru a-şi depune actele necesare înregistrării.

Oricum, bănuim că şi acesta poate fi mai bun decît Chirtoacă!

În fine, PLDM susţine candidatura lui Serafim Urechean, fost primar al Chişinăului şi actual preşedinte al Curţii de Conturi.

Oricum, Urechean, cu certitudine, este mai bun decît Chirtoacă!

Pe mai departe, aşteptăm pasivi, nu cu nerăbdare, să vedem cine se va mai năpusti la ciolanul Primăriei!