CÎT TIMP TREBUIE SĂ TE SPELI PE MÎINI PENTRU A OMORÎ MICROBII

Pentru a ucide microbii care se adăpostesc pe mâinile noastre, medicii dermatologi ne recomandă să ne spălăm între 15 şi 20 de secunde. În plus, pentru o igienă eficientă este indicat ca gestul să fie repetat o dată la trei ore. În plus, specialiştii recomandă să ne spălăm pe mîini înainte de fiecare masă, cînd intrăm în casă şi după ce folosim toaleta, scrie gandul.info.

Cu toate acestea, un studiu recent arată că puţine persoane respectă recomandările de mai sus. Potrivit datelor unui studiu publicat de Huffington Post, obişnuim să acordăm obiceiului de a ne spăla pe mîini doar 6 secunde. Aceste rezultate au fost obţinute în urma unui sondaj realizat pe un grup de 3.749 de persoane, care au fost rugate să răspundă unui set de întrebări, care cuprindeau întrebări despre des obişnuiesc să se spele şi cît timp acordă acestui obicei, mai notează sursa citată. Datele studiului arată că 33% dintre respondenţi au menţionat că nici măcar nu folosesc săpunul atunci cînd se spală, în timp ce 15% dintre bărbaţi şi 7% dintre femei au menţionat că nu prea obişnuiesc să se spele pe mîini pe parcursul unei zile.

Mîinile noastre ascund pînă la peste 4.700 tipuri de microorganisme

Medicii spun că oamenii trebuie să înţeleagă faptul că acest gest banal oferă cel mai sigur mijloc de prevenire a unor boli infecţioase digestive şi respiratorii, dar şi a Hepatitei A şi a gripei. "Hepatita A este cunoscută ca boala mîinilor murdare. La fel şi multe boli diareice. Gripa se transmite şi prin lipsa de igienă. Un medic se spală şi de 40 de ori pe zi. Pentru restul, este suficient spălatul înainte de masă, după folosirea toaletei şi de cîte ori venim în contact cu persoane bolnave sau copii mici", a declarat medicul chirurg plastician Dana Jianu.

În plus, femeile, datorită ph-ului diferit decît cel al bărbaţilor, "adună" peste 4. 700 tipuri de microorganisme, iar acest lucru este cauzat şi de faptul că acestea folosesc creme. Specialistul completează că un spălat pe mîini corespunzător ar trebui să dureze un minut, dar mulţi dintre noi nu acordăm nici 30 de secunde acestui ritual. "Un spălat pe mîini adecvat ţine la distanţă microbii timp de două ore", adaugă dr. Jianu.