CRIZA REFUGIATILOR: MAREA BRITANIE SE ANGAJEAZA SA CONTRIBUIE CU 387 MILIOANE DE EURO LA FONDUL UE DE AJUTOR PENTRU TURCIA

Marea Britanie s-a angajat să ofere 275 milioane de lire (387 milioane de euro) unui fond pregătit de Uniunea Europeană pentru a ajuta Turcia să facă față valului de peste două milioane de refugiați sirieni pe care îi găzduiește, a anunțat vineri guvernul britanic, potrivit Reuters.

Premierul britanic David Cameron a făcut acest angajament în timpului summitului european din Malta din această săptămînă, care a avut ca scop găsirea de mijloace pentru a opri afluxul necontrolat de imigranți care amenință unitatea Europei.

Programat pentru următorii doi ani, angajamentul va urmări să ajute Turcia să sprijine și să amelioreze condițiile pentru refugiați, a declarat un purtător de cuvînt al guvernului.

Războiul civil din Siria a determinat milioane de persoane să părăsească țara și să caute adăpost în statele vecine, punînd la încercare resursele Turciei, Libanului și Iordaniei. Mulți dintre ei încearcă apoi să ajungă în Europa, care depune eforturi pentru a face față afluxului de imigranți.

Angajamentul Marii Britanii face parte din fondul de 3,6 miliarde de euro pregătit de Uniunea Europeană. Detaliile despre cum va fi structurat restul fondului nu au fost încă finalizate.

Liderii Grupului celor mai mari 20 economii ale lumii (G20) se vor întîlni duminică și luni în Turcia pentru a discuta despre chestiuni economice, dar și despre războiul din Siria, imigranți și lupta împotriva terorismului.

Uniunea Europeană a anunțat joi, în speranța de a limita criza imigranților, crearea unui fond de ajutor pentru Africa în valoare de 1,8 miliarde de euro și pe care statele membre sînt invitate să-l completeze pentru a dubla suma disponibilă.

Sursa: Agerpres