CRIZA DIN UCRAINA

FOTO: Insurgenţii batalionului cecen “Vostok” aflaţi în Donbass deja nu-şi ascund feţele

La Doneţk armata a preluat controlul asupra aeroportului

Autorităţile Ucrainei au anunţat că în urma operaţiunii din Doneţk au fost ucişi cel puţin 200 de separatişti, potrivit URA Inform. "Operaţiunea antitero din Doneţk va continua pînă cînd nu vor fi nimiciţi toţi teroriştii sau pînă nu se vor preda. Potrivit informaţiilor, nu cunoaştem exact dacă sînt pierderi de partea lor, dar cel puţin 200 de persoane au fost ucise. Echipa de anchetă îşi continuă activitatea, iar datele exacte vor fi cunoscute mai tîrziu ", a declarat ofiţerul de presă al operaţiunii antitero, Alexei Dmitraşkovski.

Patruzeci de persoane - 38 de combatanţi şi doi civili - au fost ucise în confruntările care au început luni, între armata ucraineană şi insurgenţi proruşi, pentru preluarea controlului asupra aeroportului de la Doneţk, în estul separatist, a anunţat primarul oraşului. În paralel, autorităţile de la Kiev au anunţat că au preluat controlul total asupra aeroportului, unde luni au avut loc confruntări violente.

Un combatant prorus, care a refuzat să îşi spună numele din motive de securitate, aflat la spitalul din Doneţk, în estul Ucrainei, susţine că au fost aduse 30 de cadavre ale insurgenţilor în urma luptelor intense din această zonă, relatează marţi Sky News.

O explozie şi tiruri sporadice se auzeau luni, în apropiere de aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, care a trecut luni dimineaţa sub controlul insurgenţilor proruşi, a constatat un jurnalist AFP. Fum negru se ridica deasupra zonei aeroportului şi se putea auzi zgomotul produs de avioane de luptă. Toate zborurile au fost anulate luni dimineaţa. Aeroportul din Doneţk, în estul Ucrainei, a fost închis luni dimineaţă după un atac al separatiştilor proruşi.

"Mai multe persoane înarmate se află în faţa aeroportului şi altele sînt în interior", a declarat Dmitro Kossinov, purtătorul de cuvînt al aeroportului. El a adăugat că atacul a fost lansat de zeci de persoane, care s-au prezentat drept "reprezentanţi ai Republicii Doneţk". Nu au avut loc confruntări armate, a mai afirmat purtătorul de cuvînt. Aeroportul a fost evacuat şi închis, iar zborurile anulate.

Cu puţin înainte de ora locală 10.00 (10.00, ora Moldova), trei camioane la bordul cărora se aflau persoane înarmate, purtînd uniforme militare, iar unele panglica negru-portocalie a Sfîntului Gheorghe, au ajuns la aeroport, a constatat un jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Separatişti proruşi au anunţat duminică faptul că nu vor recunoaşte puterea lui Petro Poroşenko şi că vor să continue lupta pentru independenţă. Încă de duminică seara, miliardarul prooccidental, prezentat ca învingător în scrutinul prezidenţial, a anunţat că una dintre primele sale măsuri în calitate de şef de stat va fi să viziteze regiuni din Donbas, care şi-au declarat independenţa faţă de Ucraina, în urma unui referendum.

Armata ucraineană a lansat o "operaţiune antiteroristă"

Armata ucraineană a anunţat că a lansat luni o "operaţiune antiteroristă" la aeroportul de la Doneţk, aflat începînd de luni dimineaţa sub controlul unor insurgenţi proruşi, a declarat un purtător de cuvînt al celulei regionale însărcinate cu operaţiunea pentru AFP. "Operaţiunea a fost lansată la ora (locală) 13.00 (13.00, ora Moldova)", a declarat purtătorul de cuvînt.

Mai multe avioane ucrainene de luptă de tip Suhoi-25 şi Mig-29 participă la operaţiune. "Militari sînt paraşutaţi în acest moment din elicoptere (de tip) Mi-8 şi sînt pe cale să cureţe teritoriul", a declarat sursa citată.

Un purtător de cuvînt al forţelor ucrainene, Vladislav Seleznev, a scris într-un mesaj postat pe Facebook că avioane ucrainene au distrus un sistem de apărare antiaeriană instalat pe aeroport şi "îndreptat împotriva forţelor ucrainene".

Principalul terminal al aeroportului internaţional din Doneţk a fost atins de obuze lansate de elicoptere ale armatei ucrainene. În zona terminalului aeroportuar putea fi observată o coloană de fum.

Primarul oraşului i-a sfătuit pe locuitori să nu iasă din casă

Primarul oraşului Doneţk, în estul Ucrainei, i-a sfătuit luni pe locuitori să nu iasă din casă, după declanşarea unor lupte între trupele ucrainene şi separatişti proruşi soldate cu "victime în rîndul civililor", relatează AFP. "Supravegheaţi-vă copiii. Încercaţi să ieşiţi din casă doar pentru situaţii de urgenţă", a declarat primarul Oleksandr Lukiancenko, citat într-un comunicat publicat pe site-ul primăriei. "Evitaţi să vă deplasaţi în zona aeroportului şi, dacă este posibil, în cea a gării feroviare", a continuat el.

Separatiştii acceptă să dialogheze cu Kievul, dar cu medierea Moscovei

Separatiştii proruşi din autoproclamata Republică populară Doneţk şi-au exprimat disponibilitatea de a dialoga cu noile autorităţi din Ucraina, dar numai cu medierea Rusiei, a anunţat luni liderul insurgenţilor, Denis Puşilin, informează EFE.

“Sîntem gata de dialog, dar doar cu participarea mediatorilor, nişte terţi, şi cu medierea de neevitat a Rusiei”, a declarat liderul autoproclamatei Republici populare Doneţk pentru agenţia rusă Interfax.

Puşilin a precizat totuşi că momentan nu vede nicio posibilitate de revenire a regiunii Doneţk în cadrul Ucrainei.

Noul preşedinte promite dialog cu separatiştii

Miliardarul proeuropean Petro Poroşenko, care a cîştigat alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina în primul tur de scrutin, conform rezultatelor parţiale, a promis luni să se angajeze într-un dialog cu regiunile controlate de separatiştii proruşi, adăugînd că nu va fi nicio soluţie fără Moscova, relatează agenţia de presă DPA. “Stabilitatea în estul Ucrainei este imposibilă fără reprezentare rusă şi în întîlniri cu autorităţile ruse”, a declarat el, într-o conferinţă de presă susţinută luni la sediul său de campanie.

Poroşenko, fost ministru de externe sub preşedinţia prooccidentalului Viktor Iuşcenko, a reiterat că operaţiunea militară împotriva separatiştilor proruşi trebuie să continue, dar “într-o formă diferită”.

“Nu am nicio informaţie că ea (operaţiunea) trebuie să fie acum oprită. Eu susţin continuarea ei, dar cer schimbarea formatului — ar trebui să fie de o durată mai scurtă şi mult mai eficientă; unităţile ar trebui să fie mai bine echipate, ar trebui să aibă arme mai bune şi mai multe muniţii”, a afirmat Poroşenko, citat de agenţia de presă Ria Novosti.

John Kerry: Washingtonul îl va susţine pe Poroşenko

Statele Unite ale Americii (SUA) îl vor susţine pe viitorul preşedinte ucrainean în eforturile sale pentru făurirea unei Ucraine ''unite'', a declarat luni seara secretarul de stat John Kerry, în momentul în care comisia electorală anunţa victoria lui Petro Poroşenko la alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică, relatează AFP.

Potrivit declaraţiilor lui Kerry, Washingtonul va susţine eforturile preşedintelui ales şi ale ucrainenilor pentru ''a-şi lua în mîini viitorul într-o Ucraină mai unită, sigură, independentă şi prosperă''.

''Statele Unite condamnă şi resping ocupaţia rusă şi tentativa de anexare a Crimeii şi sînt hotărîţi să lucreze împreună cu Ucraina şi alte ţări pentru a găsi o soluţie paşnică la conflictul'' din regiunile de est, controlate de către separatişti proruşi, a afirmat şeful diplomaţiei americane, pentru care scrutinul de duminică reprezintă ''o victorie a democraţiei''.

Duminică, preşedintele american, Barack Obama, a salutat ''curajul'' alegătorilor ucraineni care au mers la vot în regiunile din estul Ucrainei, ''în pofida provocărilor şi a violenţei''.

Sursa: Mediafax, Agerpres, Publika.md