Criminal executat in SUA, in ciuda apelului familiei victimei: „Nu vrem sa ne jucam de-a Dumnezeu. Crutati-l!”

Joe Nathan James, 49 de ani, și-a împușcat mortal fosta iubită, Faith Hall, în 1994, într-o criză de gelozie. În 1999, bărbatul a fost condamnat la moarte pentru crimă, iar verdictul a fost păstrat, în 2020, de Curtea Supremă din SUA. James a fost executat Vineri, 29 Iulie, prin administrarea injecției letale, în ciuda apelurilor familiei victimei, care ceruse comutarea sentinței în închisoare pe viață, scriu CNN și Bild, potrivit Libertatea.ro.

Familia lui Faith Hall făcuse apel la guvernatorul din Alabama, Kay Ivey, să-l cruțe pe James. Fiicele și fratele femeii l-au iertat și au solicitat ca el să-și petreacă restul zilelor în închisoare în loc să fie executat.

„Nu cred că ar trebui să ne jucăm de-a Dumnezeu”, a spus fiica Toni Hall. „Nu putem lua o viață. Asta nu o va aduce pe mama înapoi. Principiul ochi pentru ochi nu este standardul nostru de viață”, a completat tînăra.

Condamnatul a făcut recurs și la Curtea Supremă, fără rezultat.

James este musulman și o execuție fără acordul familiei victimei i-ar fi încălcat drepturile religioase.

Coranul prevede că statul se va abține de la pedeapsa cu moartea dacă familia victimei o cere. Cu toate acestea, guvernatorul Ivy a declarat că nu vede nici un motiv pentru a amîna execuția – „trebuie să ne îndeplinim întotdeauna responsabilitățile față de lege, siguranță publică și Justiție”.

Condamnarea la moarte a lui James a fost executată prin injecție letală, la închisoarea de maximă securitate din Atmore, Alabama, potrivit autorităților judiciare. Procurorul general al statului Alabama, Steve Marshall, a declarat, după execuție: „S-a făcut dreptate. James a fost condamnat pentru o crimă odioasă, comisă cu sînge rece, asupra unei tinere mame nevinovate”.

James este a opta persoană executată în Statele Unite în acest an. În prezent, Alabama are o listă cu 166 de persoane condamnate la moarte. Următoarea execuție planificată este cea a lui Alan Eugene Miller, pe 22 Septembrie.