CRIMELE LA COMANDĂ NU VOR MAI FI EXECUTATE CU ARME

Codul Penal moldovenesc, volanul ucigaș și ”recunoașterea vinovăției!

Autor: Mihai CONȚIU

La fel ca și în România, Codul Penal moldovenesc este cel mai generos complice, frate ori părinte protector al șoferilor criminali care, sub influența drogurilor, a băuturilor alcoolice, a excesului de viteză ori a inconștienței, ucid, în accidente auto, oameni, lăsînd în familiile victimelor tragedii care le distrug viața.

Aici vorbim despre veritabile crime comise cu ”premeditare conștientă-inconștientă”. El sau ea, criminalul/criminala de la volan, știe că este beat/beată, drogat/drogată ori că și-a luat permisul de conducere ”contra cost”. Cu toate acestea, se urcă la volan în deplină cunoștință de cauză, fiind sigur/sigură că nu va ucide pe nimeni. Aici vorbim despre inconștiența lor. Cînd produc, inevitabil, un accident mortal, acești șoferi criminali devin ”conștienți în inconștiența lor”. Oricît de vădită le e vinovăția, ei se consideră nevinovați, fie că părăsesc locul accidentului, fie că nu.

În Republica Moldova, ca și în România, de altfel, de ani și ani, extrem de numeroși ”criminali ai volanului” au scăpat și continuă să rămînă nepedepsiți cum se cuvine, ci doar simbolic, pentru accidente mortale soldate cu morți dintre cele mai groaznice. Asta se întîmplă deoarece Codul Penal le este complice. Legiuitorul care a conceput Codul Penal pentru astfel de asasini a fost/este demonic – a făcut-o, cel mai probabil, cu gîndul la el ori la inconștienții din familia lui, nu pentru Dreptul social!

În acest concept, nemernicul de legiuitor i-a deschis criminalului de la volan o cale juridică de salvare numită ”recunoașterea vinovăției în perspectiva unei proceduri simplificate a procesului penal”. Asta presupune o reducere cu o treime a pedepsei, iar judecătorii nu au încotro și trebuie să respecte legea. Culmea culmilor, însă, o reprezintă pedepsele maxime și minime pe care judecătorii sunt obligați să le aplice acestor criminali, pentru că așa îi obligă legea! Trăim în vremuri absurde în care un criminal de la volan, care a ucis copii, pe părinții ori bunicii lor, sunt condamnați simbolic, în timp ce un amărît care, de foame, a furat o sticlă cu lapte primește o condamnare de trei ori patru ori mai mare, în regim închis!

Spre exemplificare, vă ofer doar cîteva cazuri revoltătoare ”furate” din internet!

”Astăzi, 25 Mai 2023, a fost pronunțată sentința (…) pe cauza penală privind accidentul mortal cu implicarea unui băieţel în regiunea Aeroportului. (…) Potrivit sentinței, inculpatul a fost recunoscut vinovat de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei, încălcare ce a cauzat din imprudenţă decesul unei persoane (art. 264 alin.(3) lit.b) din Codul penal), stabilindu-i-se o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani, cu executare în penitenciar de tip deschis. În temeiul art.90/1 din Codul Penal, instanța a dispus că inculpatul va executa pedeapsa cu închisoare pe un termen de 1 an și 6 luni în penitenciar de tip deschis, iar executarea restului pedepsei aplicate cu închisoarea de 1 an și 6 luni se suspendă parțial pe o perioadă de probațiune de patru ani (…).”

”Șoferița de troleibuz care a lovit mortal o copilă pe o trecere de pietoni în sectorul Ciocana și-a recunoscut Joi, 8 Iunie curent, vinovăția în prima ședință de judecată. Ea riscă pînă la 4 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a conduce unități de transport. Femeia solicită o procedură simplificată a procesului. Acest lucru ar permite reducerea sentinței cu o treime.”

” Gheorghe Begu, șoferul care a lăsat-o pe Marcela Paladi fără picioare, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip deschis și 1,5 ani – suspendat condiționat pe un termen de probă de 3 ani. Și-a recunoscut vina în faţa instanţei şi regretă fapta comisă”.

Etc., etc. etc.!

Zilele trecute, legat de cele arătate mai sus, am vorbit cu mai mulți ”pricepuți” în domeniu, oameni care mi-au deschis ochii în direcția unor perspective teribile ale criminalilor profesioniști, la comandă, cărora Codul Penal moldovenesc le garantează o ”carieră de succes”. Astfel, ei nu vor mai fi nevoiți să-și piardă ore și zile în șir ca să-și urmărească victima, să-i cunoască traseele pentru a găsi un loc sigur în care s-o împuște, iar asta în condițiile unor riscuri extreme pentru ei, date fiind și sistemele de supraveghere din ce în ce mai extinse, ci vor fi mai siguri dacă operează de la volanul unei mașini.

Prin urmare, ei nu vor trebui decît să-și urmărească victima cînd se urcă în mașină și s-o ucidă într-un accident. Mai apoi, își vor recunoaște vina, vor regreta faptavor solicita o procedură simplificată a procesului și vor executa o pedeapsă de circa un an și jumătate într-un penitenciar de tip deschis. Înțelege oricine că într-un ”contract de asasinat la comandă” sunt prevăzute toate aceste cheltuieli pentru ”timpul pierdut al asasinului în timpul pierderii libertății provizorii”!

Codul Penal moldovenesc pe înțelesul asasinilor!