Coreea de Nord ameninta cu o „puternica lovitura preventiva” in contextul exercitiilor militare Coreea de Sud - Statele Unite

Coreea de Sud și Statele Unite vor avea de înfruntat riscuri și mai mari de securitate după ce au decis să continue exercițiile militare comune anuale, care sunt programate să înceapă săptămîna aceasta, a avertizat Marți Kim Yo Jong, sora liderului Nord-coreean Kim Jong Un.

Coreea de Sud și SUA au început Marți antrenamentele preliminare cu o serie de exerciții simulate pe calculator, în ciuda avertismentului Coreei de Nord că aceste exerciții ar reprezenta un pas înapoi în procesul de îmbunătățire a relațiilor dintre cele două Corei, scrie Reuters, preluînd agenția Sud-coreeană Yonhap.

Exercițiile reprezintă o „acțiune nedorită, auto-distrugătoare”, care amenință poporul Nord-coreean și ridică tensiunile în peninsula coreeană, a arătat Kim Yo Jong într-o declarație redată de agenția de stat KCNA.

„Statele Unite și Coreea de Sud vor avea de înfruntat o amenințare și mai serioasă de securitate dacă ignoră avertismentele noastre repetate și vor continua exercițiile lor periculoase de război”, a declarat Kim Yo Kong. 

Ea a acuzat Coreea de Sud de „trădare” pentru că participă la aceste exerciții, la scurt timp după ce a fost restabilită o linie directă între Phenian și Seul, pentru detensionarea relațiilor.

Reacția Coreei de Nord amenință să zădărnicească eforturile Președintelui Sud-coreean Moon Jae-in de a redeschide biroul de legătură dintre cele două țări, pe care Phenianul l-a aruncat în aer anul trecut, și de a organiza un summit.

Nici Departamentul american al Apărării, nici Ministerul Sud-coreean al Apărării nu au comentat declarațiile Phenianului, ci s-au limitat să arate că exercițiile militare sunt o decizie comună a celor două țări. 

SUA are circa 28.500 de militari staționați în Coreea de Sud, în urma războiului coreean din 1950-1953, care s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace, astfel că cele două Corei se află tehnic în stare de război.

Exercițiile militare comune SUA - Coreea de Sud au loc în fiecare an, însă în ultimii ani au fost reduse ca amploare, pentru a facilita negocierile privind încheierea programului nuclear al Phenianului, precum și al celui privind rachetele, în schimbul ridicării sancțiunilor americane.

Kim Yo Jong a mai spus că acțiunile militare ale SUA arată că discuțiile diplomatice ale Washingtonului reprezintă o acoperire ipocrită pentru agresiune și că pacea este posibilă doar dacă Statele Unite își retrag forțele militare din Sud.

Coreea de Nord va adopta măsuri de „descurajare absolută”, inclusiv „capabilități pentru o puternică lovitură preventivă”, pentru a contracara amenințarea crescută a SUA, a mai declarat Kim Yo Jong. 

„Realitatea a demonstrat că doar actele de descurajare, nu vorbele, garantează pacea și securitatea peninsulei coreene și că este imperativ pentru noi să dezvoltăm puterea de a opri amenințările externe”, a afirmat sora lui Kim Jong Un.