CONTRADICȚIILE PREZIDENȚIABILULUI USATÎI

Chiar așa – nici cu Occidentul, nici cu Rusia, dar cu cine?

Autor: Mihai CONȚIU

Într-o intervenție a sa, viitorul candidat la alegerile prezidențiale Renato Usatîi, președintele ”Partidului Nostru”, a spus: ”Astăzi, pe dreapta, avem candidatura Maiei Sandu pe care o susține deschis Occidentul. Pe stîngă, oricine ar fi desemnat candidat unic, va fi candidatul susținut de Federația Rusă. De data aceasta, din cauza războiului din Ucraina, Rusia va susține în secret candidatul său. În 30 de ani, s-a demonstrat clar: cînd partidele politice și șeful statului este (Sic!) ghidat sau controlat din exterior, în țară este haos. Fiecare putere străină are interesele sale. A venit vremea să avem un președinte pentru Moldova! Un președinte care se bazează în deciziile și acțiunile sale pe interesele și voința propriului popor!”

Prin cele afirmate, observăm că Usatîi, spunînd răspicat că Maia Sandu este susținută de Occident, iar viitorul candidat al stîngii politice urmează să fie unul al Kremlinului, vrea să ne convingă că el este total independent, că nu va fi susținut de nimeni din exterior și nici nu are nevoie. Așa să fie? Păi își amintește cineva ca Usatîi să fi condamnat ferm agresiunea criminală rusească în Ucraina? A luat el vreo poziție critică față de Vladimir Putin și Biserica Ortodoxă Rusă care a ”sfințit” invadarea Ucrainei? Bineînțeles că nu, iar asta ne duce cu gîndul la conexiunile lui cu afacerile pe care le are în Rusia, cu mafia rusească ori cu serviciile secrete rusești despre care, de-a lungul timpului, presa a tot scris.

Prefăcîndu-ne că-l credem și admițînd, prin absurd, că ar ajunge președinte, îi plesnim în față următoarea întrebare: măi, aventură, cu ce bai vrei tu să întreții Țara dacă renunți la Occident, că de Rusia nu are rost să vorbim? Este bine știut că Republica Moldova supraviețuiește economic și financiar datorită Occidentului, Uniunii Europene, SUA, Marii Britanii și multor alte State occidentale în particular. Rusia nu a oferit și nu oferă nimic acestei Țări, în afară de spectrul unei ocupații sîngeroase, primitive și despotice.

Spre deosebire de alți candidați prezidențiabili, populistul Usatîi, totuși, sare din tiparele discursului politic cu limbajul de lemn inevitabil, adresîndu-se moldovenilor mai pe limba lor și într-un stil golănesc ”bine informat”. Sigur că Usatîi, la fel ca și Vlad Filat, face jocul rușilor prin participarea la alegerile prezidențiale, urmînd ca, în eventualitatea unui tur doi de scrutin, să-și ofere voturile candidatului preferat de Kremlin. Ăsta-i Usatîi!