Conspirationistul Alex Jones este obligat sa plateasca 4 milioane de dolari parintilor unui copil ucis la scoala Sandy Hook

Alex Jones, un american celebru pentru promovarea teoriilor conspirației, este obligat să plătească despăgubiri de 4,1 milioane de dolari pentru că a susținut în mod fals că atacul din 2012, de la școala Sandy Hook, a fost o înscenare, scrie BBC, potrivit Digi24.ro.

Părinții uneia dintre victime au cerut cel puțin 150 de milioane de dolari, în procesul de defăimare din Texas deschis împotriva fondatorului Infowars. Ei au declarat că au fost hărțuiți și au suferit emoțional din cauza dezinformării.

Douăzeci de copii și șase adulți au fost împușcați la școala elementară Sandy Hook, din Connecticut.

Juriul de la Tribunalul din orașul Austin a decis, Joi, să ofere părinților daune compensatorii.

Jones, care nu a fost în instanță atunci cînd a fost anunțat verdictul, a susținut, în repetate rînduri, că atacul a fost o înscenare organizată de Guvern, pentru a le lua americanilor dreptul de deținere a armelor și că părinții copiilor morți erau „actori”.

El a pierdut deja o serie de procese de defăimare deschise de părinții victimelor, după ce nu a prezentat documente și mărturii care să dovedească afirmațiile sale, însă acesta este primul în care un juriu a stabilit daune financiare.

Cazul a fost deschis de Scarlett Lewis și Neil Heslin, părinții lui Jesse Lewis, în vîrstă de 6 ani, care a murit în timpul atacului.

Deși și-a retras afirmațiile despre Sandy Hook, Jones a continuat să-și folosească platforma online pentru a ataca jurații și judecătorul din acest caz.