Consiliul Europei recomandă Germaniei să depună mai multe eforturi în ceea ce priveşte prevenirea corupţiei

Consiliul Europei a îndemnat, din nou, Joi, Germania să facă mai multe eforturi în ce priveşte prevenirea corupţiei, mai ales la nivelul Guvernului, considerînd că Berlinul nu a dat curs mai multor recomandări ale sale, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un raport precedent publicat la finele lui 2020, Grupul de state împotriva corupţiei Greco, al Consiliului Europei, a cerut Germaniei, deşi „dotată cu un cadru anticorupţie solid”, să facă mai mult în acest sens, îndeosebi pentru a preveni conflictele de interese ce pot afecta membri ai Guvernului.

În noul raport consacrat „prevenirii” şi „promovării integrităţii” în cadrul Guvernului şi al Poliţiei, Greco arată că majoritatea celor 14 recomandări formulate anterior nu au fost puse în aplicare complet şi consideră „necesară” introducerea de noi măsuri.

Greco salută adoptarea unui „nou manual de orientare specifică” destinat membrilor Guvernului german „privind conflictele de interese” şi „chestiunile de integritate”, estimînd totuşi că acesta ar trebui să „includă obligaţia clară de a divulga diversele situaţii de conflict pe măsură ce se produc”.

Raportul face apel de asemenea la „întărirea transparenţei în materie de interese financiare şi comerciale” ale membrilor Guvernului.

În ce priveşte Poliţia, raportul salută punctele pozitive cum este adoptarea unui „cod de conduită” adaptat cercetării penale sau formarea „mai bine structurată în materie de integritate” a Poliţiei Federale.

Greco cere în schimb o „abordare mai proactivă (…) în materie de detectare a infracţiunilor comise” de membri ai Poliţiei Federale.

Greco cuprinde 50 de ţări, între care cele 46 de state membre ale CoE, precum şi Kazahstan, SUA, Belarus şi Rusia, acestea două din urmă avînd însă o „participare limitată” ca urmare a expulzării Rusiei din Consiliul Europei în Martie 2022, după începutul războiului din Ucraina.