CONGRESUL AMERICAN A RIDICAT PLAFONUL DATORIEI SUA

Congresul american a ridicat plafonul datoriei Statelor Unite ale Americii pînă la 7 februarie după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat la rîndul ei miercuri noapte un text ce evită riscul unui default implicit asupra datoriei publice şi redeschide agenţiile federale închise de la 1 octombrie.

Votul din Cameră a intervenit la cîteva ore după ce Senatul a aprobat proiectul de lege cu o majoritate covîrşitoare. Preşedintele Barack Obama a declarat mai înainte că va promulga legea imediat.

Aleşii Camerei au votat cu 285 de voturi contra 144 în favoarea textului adoptat cu puţin timp înainte de Senat şi care va redeschide de asemenea întregul guvern federal, parţial închis de la 1 octombrie.

Grupul democrat din Cameră a susţinut în unanimitate măsura cu sprijinul unui număr de aleşi republicani. Cu toate acestea, aproape două treimi din republicani au votat împotriva textului, subliniind disensiunile profunde din interiorul partidului preşedintelui Camerei John Boehner.

Votul final din Congres, miercuri noapte la doar cîteva ore pînă la termenul limită stabilit de Trezoreria SUA pentru a ridica limita legală cu privire la datoria publică, încheie cîteva săptămîni istovitoare de luptă politică.

Compromisul prevede ridicarea plafonului datoriei pînă la 7 februarie, redeschiderea totală pînă pe 15 ianuarie a agenţiilor federale şi convocarea unei comisii pentru a negocia un buget pentru restul anului 2014.

Sursa: MOLDPRES