CONFLICTUL CU TURCIA: RAZBOIUL ECONOMIC IMPINGE RUSIA SPRE UE

După ce Turcia a doborît avionul rusesc, între cele două state s-a declanşat un război economic. Acest lucru, însă, poate fi convenabil Uniunii Europene din punct de vedere al asigurării cu gaze.

Mai mult ca atît, s-ar părea că preşedintele Putin nu va ceda. „Regimul din Ankara va regreta nu odată cele făcute”, a spus el în apelul său către naţiune, pe care ziarul rusesc „Vedomosti” l-a calificat drept „mesaj către preşedintele turc.” Potrivit lui Putin, greşesc acei care consideră că reacţia Moscovei se va limita la sancţiuni comerciale.

Decizia despre sancţiuni a fost luată, practic, momentan. De la 1 ianuarie sînt introduse sancţiuni pentru activitatea companiilor turceşti pe piaţa rusă, iar companiile ruse nu vor mai putea angaja turci.

Pentru ambele ţări războiul economic e dureros. Şi va deveni şi mai sensibil, dacă ruşii vor înceta să se mai odihnească în Turcia. Mai ales după apelul autorităţilor ruse şi al lui Putin către cetăţenii ruşi, în care recomandă să se abţină de la călătoriile în Turcia. Pentru că în ultimii zece ani, anume turiştii ruşi ocupau locul doi ca număr, după nemţi, în această ţară. Şi anume ruşii, care nu sînt deprinşi să economisească în timpul odihnei, au fost îndrăgiţi de patronii de hoteluri din Turcia.

În Ankara se înţelege bine această situaţie şi, în consecinţă turcii caută alternativă gazului rusesc, deşi, puţin probabil că vor reuşi în timpul apropiat. Astfel, nu-i exclus ca Europa să primească gazul caspic pe care-l aşteaptă de zece ani cu mult mai repede. Cresc şansele construirii celui de-al doilea gazoduct prin Marea Baltică.

Ministrul energeticii din Rusia, Aleksandr Novak, a anunţat despre încetarea a orice negocieri cu Ankara. Asta înseamnă că Europa nu mai contează pe tranzitarea gazului rusesc prin Turcia. Va trebui să negocieze direct cu Moscova, în pofida tuturor sancţiunilor. În treacăt fie spus, s-a observat faptul că în apelul său către naţiune Putin s-a abţinut de la critici în adresa Uniunii Europene…

După Die Welt, Germania