CONDUCEREA PLDM A PARTICIPAT LA DESCHIDEREA CENTRULUI DE SĂNĂTATE DIN S. ŢAUL

În cadrul vizitei de lucru efectuate în raionul Donduşeni, pe 22 iulie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, şi vicepreşedinţii: Liliana Palihovici şi Octavian Grama au participat la deschiderea oficială a Centrului de Sănătate din satul Ţaul. La eveniment au fost prezenţi primarul de Ţaul, Andronii Mitrică, vicepreşedintele consiliului raional, Tatiana Cojocaru, şefa Centrului de sănătate, Tatiana Leonteac,  şefa OMF Donduşeni,  Adelina Celac, locuitorii satului Ţaul.

Instituţia medicală a fost construită din temelie, pentru aceasta fiind cheltuiţi 2 mln de lei. ”Pentru noi, ziua de azi este o mare  sărbătoare, fiindcă de mult timp aşteptăm să fie deschis acest Centru de Sănătate, de serviciile căruia vor beneficia locuitorii din 4 sate”, a menţionat primarul de Ţaul. Vlad Filat şi Liliana Palihovici au vizitat cabinetele noului Centru de Sănătate, au discutat cu cadrele medicale despre noile condiţii de muncă.

Vlad Filat a declarat că se bucură mult pentru deschiderea acestui centru, menţionînd că instituţia medicală este una din cele 77, construcţia cărora a demarat în 2010, iar în toamna acestui an urmează să fie date în exploatare. „Sîntem datori să păstrăm sănătatea cetăţenilor, pentru că doar o societate sănătoasă poate avea viitor. Este important că a fost deschis acest centru, pentru ca serviciile medicale trebuie să fie aproape de oameni. Pe viitor trebuie să continuăm implementarea proiectelor de infrastructură, fie că ţin de domeniul sănătăţii sau a educaţiei. Trebuie să ajungem cît mai rapid în situaţia în care diferenţa dintre calitatea vieţii între locuitorii de la oraş şi cei de la sat să fie cît mai mică. Oamenii, indiferent unde locuiesc, merită condiţii decente de trai”, a menţionat liderul PLDM.

Vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici, a spus că este sigură că, odată cu  deschiderea centrului, pacienţii vor primi asistenţă medicală mult mai calitativă. „Îmi pun mari speranţe că în satul Ţaul se vor naşte mai mulţi copii sănătoşi. Vă îndemn să susţineţi proiectele demarate de primarul satului, pentru că şi datorită lui s-a deschis acest centru. Să ne unim eforturile şi să facem ca satul Ţaul să devină unul din cele mai frumoase din Moldova”, a mai spus Liliana Palihovici.

Viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, care a copilărit în satul Ţaul, a menţionat că în raionul Donduşeni au fost deschise trei  Centre de Sănătate: în Sudarca, Donduşeni şi Ţaul. ”Din partea Ministerului Sănătăţii, vă felicit cu ocazia inaugurării acestei instituţii medicale şi vă îndemn să vă adresaţi la medic, nu doar cînd vă simţiţi rău, dar să faceţi analize periodic, pentru a putea preveni bolile”, a spus Octavian Grama.

La rîndul lor, ţăulenii, dar şi locuitorii satelor vecine, care vor beneficia de servicii medicale de înaltă calitate, au adus mulţumiri conducerii PLDM pentru ca s-au implicat în realizarea acestui proiect. „Este o mare sărbătoare pentru oamenii din sat, dar şi cei din satele vecine. Mulţumim tuturor celor care au contribuit ca astăzi să asistăm la acest eveniment important pentru sat. Stimaţi medici, vă doresc multă sănătate şi să aveţi grijă de oameni”, a spus în cadrul ceremoniei de inaugurare a centrului Boris Ţurcan, locuitorul satului Ţaul.

De serviciile medicale prestate de Centrul de Sănătate din satul Ţaul vor beneficia aproape 12 mii de cetăţeni din patru localităţi ale raionului Donduşeni.

Tot pe 22 iulie, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, însoţit de vicepreşedinţii, Liliana Palihovici şi Octavian Grama, au vizitat Parcul Dendrologic din satul Ţaul, raionul Donduşeni, unde au demarat lucrările de reabilitare a Monumentului Istorico-arhitectural ”Conacul Pommer”.

Potrivit primarului din satul Ţaul, Andronii Mitrică, trecerea parcului în gestiunea Primăriei, îi va da o nouă viaţă monumentului şi va constitui o şansă pentru ca satul Ţaul să fie inlus în circuitul turistic. ”Din numele sătenilor, mulţumim liderului PLDM, Vlad Filat, şi vicepreşedintelui, Liliana Palihovici, pentru că au fost alături de noi şi au iniţiat procedura de modificare a Legii privind statutul parcului dendrologic din Ţaul”, a spus primarul. Andronii Mitrică a menţionat că, pentru demararea lucrărilor de reabilitare a Monumentului Istorico-arhitectural ”Conacul Pommer” şi a drumului de acces la parcul Dendrologic Ţaul, din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională au fost alocaţi 23 de mln de lei.

„Prima tranşă de bani, în sumă de 5 mln de lei, va fi folosită pentru reparaţia gardului ce va înconjura parcul: 2 km800 metri va fi gard european, în rest va fi din cărămidă şi fier. A doua etapă este pavarea centrală, iluminarea, amenajarea scaunelor şi coşurilor de gunoi şi, respectiv,  restaurarea ”Conacul Pommer”. Desigur, vom căuta şi alte surse de finanţare, pentru a duce la bun sfîrşit lucrările. Este o mîndrie pentru satul nostru că am reuşit să demarăm lucrările de reparaţie a celui mai mare parc din Europa”, a spus primarul.

Vicepreşedintele PLDM, Liliana Palihovici, care este autoarea iniţiativei legislative de  transmitere a Parcului Ţaul în gestiunea Primăriei, a spus că scopul acesteia este de a depăşi situaţia dezastruoasă în care se află monumentul de arhitectură peisajeră. „Timp de 20 de ani, nu s-a investit nici un leu în acest parc. Din păcate, multe specii de copaci sînt deja dispărute, dar sper mult că, în colaborare cu Academia de Ştiinţe şi Grădina Botanică, aceste specii vor reapărea în parc. Eu îmi doresc ca parcul să arate aşa cum a fost gîndit de către cel care l-a creat şi îmi pun mari speranţe în spiritul gospodăresc al Consiliului Raional şi al autorităţilor locale. Este important să păstrăm monumentele istorice şi să le dăm o nouă viaţă. Ele trebuie să devină locuri atractive atît pentru cetăţenii noştri, cît şi pentru turiştii din afara Republicii Moldovei”, a spus  Liliana Palihovici.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat a menţionat că este foarte bine că acest proiect este unul de interes naţional, care va fortifica şi va dezvolta capacităţile turistice ale ţării noastre. ”Sînt sigur că, atunci cînd vor fi finalizate lucrările de reabilitare a Monumentului Istorico-arhitectural ”Conacul Pommer”, acesta va deveni o atracţie turistică internaţională. Cele 23 de mln de lei alocate vizează anul 2013-2014, dar urmează să fie identificate şi alte surse financiare pentru a fi finalizate lucrările. Eu cred că, timp de 5 ani, acest proiect amplu şi destul de costisitor va fi finalizat”, a menţionat Vlad Filat.

Parcul Dendrologic din satul Ţaul are o suprafaţă de 60 de hectare şi 11 edificii.

După un comunicat al Serviciului de presă al PLDM