COMUNITATEA INTERNAŢIONALĂ, CONSTERNATĂ DUPĂ PRĂBUŞIREA MH17 ÎN UCRAINA, CERE O ANCHETĂ "LIBERĂ"

Prăbuşirea avionului malaysian care efectua zborul MH17 cu 298 de persoane la bord într-o zonă devastată de războiul civil din Ucraina provoca vineri consternarea comunităţii internaţionale, Washingtonul îndemnînd la o anchetă "fără obstacole", experţi americani avansînd ipoteza unui tir de rachetă.

Preşedintele american Barack Obama a reclamat o anchetă "rapidă" şi "fără obstacole", într-o conversaţie la telefon cu premierul olandez Mark Rutte, 154 de olandezi aflîndu-se la bord.

Washingtonul este pregătit să furnizeze "ajutor imediat într-o anchetă internaţională rapidă, completă, credibilă şi fără obstacole" în Ucraina, a dat asigurări Obama.

Pentru a "permite achetatorilor internaţionali un acces sigur şi fără obstacole la locul prăbuşirii şi în vederea facilitării recuperării resturilor (aeronavei) şi cadavrelor", Statele Unite îndeamnă "toate părţile vizate - Rusia, separatiştii proruşi şi Ucraina - la o încetare a focului imediat".

Accidentul a avut loc "în contextul unei crize în Ucraina alimentate de susţinerea rusă acordată separatiştilor - inclusiv cu armament, material şi anternament", a subliniat Josh Earnest, un purtător de cuvînt al casei Albe.

Experţi din cadrul serviciiilor americane de informaţii apreciază că avionul de tip Boeing 777 aparţinînd companiei Malaysia Airlines, care a decolat de la Amsterdam către Kuala Lumpur, a fost doborît de o rachetă de tip sol-aer, a cărei origine este nesigură.

Experţii studiază datele pentru a vedea dacă racheta a fost trasă de către separatişti proruşi, a declarat un oficial citat sub protecţia anonimatului.

Autorităţile de la Kiev şi rebelii s-au acuzat, imediat, reciproc, că se află la originea tirului care ar fi cauzat catastrofa, fără ca vreun element material să permită o atribuire a responsabilităţii. (Mediafax)