Cita nevoie are Maia Sandu de un condamnat penal in Romania

Conflictul Costiuc-Rizea și regizorul din umbră

Mihai CONȚIU

Toți jurnaliștii, cel puțin, știu foarte bine că există un conflict electoral extrem de dur între Cristian Rizea, fost deputat român condamnat penal la 4 ani și 8 luni cu executare în România, candidat în alegeri din partea Partidului NOI, și Vasile Costiuc, liderul Partidului Democrația Acasă. Disputele dintre ei sunt atît de dure în platourile televiziunilor încît sunt… nevizionabile, greu de suportat pentru telespectatorul care nu poate înțelege nimic, dar greu de administrat și de moderatorul care nu-i poate potoli. Cu toate acestea, Joi, 24 Iunie, ”întîmplător”, aceștia au nimerit la Pro Tv Chișinău, nu Pro Tv România, la emisiunea de dezbateri a Lorenei Bogza. S-au porcăit în draci!

A doua zi, în seara zilei de 24 Iunie, tot ”întîmplător”, aceștia doi au fost colegi de platou invitați la Moldova 1. Că și aici s-au porcăit într-o veselie, e una, însă circul, disputa dintre cei doi și susținătorii lor a continuat și în curtea și în afara televiziunii, mai bine de o oră, cred, că n-am cronometrat vizionarea video. Firește că, în conflictul dintre cei doi, Costiuc este cel mai îndreptățit.

Cristian Rizea, după cum am mai pomenit, este condamnat penal la 4 ani și 8 luni cu executare în România. A fugit din România în Republica Moldova sub protecția lui Plahotniuc, care i-a acordat ilegal cetățenie moldovenească. Era în perioada în care banditul Plahotniuc era în relații strînse cu banditul român întemnițat penal Liviu Dragnea, fost președinte PSD și fost șef politic al lui Rizea. Fiind condamnat penal definitiv în România, fără Decret prezidențial, Plahotniuc i-a obținut ilegal, așa cum am pomenit, cetățenie moldovenească lui Rizea ca să-l scape de pușcărie în România. Dată fiind ilegalitatea arătată, fostul Președinte Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească lui Rizea.

După acest episod, condamnatul penal Rizea, care a și fost închis o vreme din cauza ilegalităților amintite, a declanșat aici unul dintre cele mai scîrboase circuri politice de autovictimizare. După ce fostul lui protector a fugit din Țară, Rizea s-a transformat într-un ”justițiar” acuzator feroce al mafiotului Plahotniuc, dar și al lui Dodon, pentru că i-a retras cetățenia în mod legal. În schimb, a devenit un susținător strident și obscen al Maiei Sandu.

Rămas fiind fără cetățenie moldovenească, Rizea a declarat că a depus cerere de renunțare și la cetățenia română. Astfel, Rizea este un apatrid după finalizarea formalităților românești, un om fără de Țară, căci nu știm să mai aibă vreo altă cetățenie.

Cu toate acestea, Rizea candidează pentru un fotoliu de deputat în Parlament din partea Partidului NOI. În plus, ca la spitalul de nebuni sau ca în cea mai cruntă dictatură, Curtea Constituțională controlată de Sandu, prin Domnica Manole, a decis că apatridul și condamnatul penal Rizea are dreptul constituțional să candideze! Mai jos de atît, pe scara degradării, a corupției constituționale și a abuzurilor de tip banditesc, mai poate coborî o Curte Constituțională?!?

Culmea impertinenței: condamnatul penal Rizea susține că are cetățenia moldovenească în regulă deoarece are încă Carte de Identitate și Pașaport moldovenesc, chiar dacă există un Decret prezidențial care-l contrazice! Alo, Ministerul de Interne, cineva parcă doarme acolo sau se preface!

De ce totuși Rizea nu este aruncat, peste Prut, în brațele românilor care-i cer extrădarea? Au ajuns SIS și MAI să sfideze atît de mult autoritățile românești prin protejarea lui Rizea?!? Cine, totuși, acum, are nevoie de Rizea? Nu cumva Maia Sandu? Electoral! Nu pentru că spune că o susține, ci pentru că behăiește spre Dodon. La fel, și Costiuc îl bubuie electoral pe Dodon! Sigur că disputa dintre Costiuc și Dodon nu este regizată de ei, dar dacă e stimulată inginerește de către un regizor din umbră al Maiei Sandu, fără ca cei doi să nu știe? Observați cum cei doi, atunci cînd se porcăiesc între ei, îl beștelesc și pe Dodon, de parcă acesta ar avea de împărțit ceva cu ei!

De asta probabil nu i s-au confiscat Pașaportul moldovenesc și Cartea de Identitate lui Rizea! De asta, sigur, televiziunile amintite, ca ”o coincidență nepreconizată”, îi au invitați pe amîndoi în studiourile lor! Amîndoi sunt manipulați să se încaiere, o încăierare oricum inevitabilă, dar de o astfel de manieră încît nici unul să nu se prindă. Costiuc e folosit prin aceste ”coincidențe” fără să știe, dar nici nu are ce pierde, ci dimpotrivă. Rizea, însă, crede că astfel poate scăpa de extrădare. Speranță zadarnică, căci nu va scăpa de cazarea într-una din generoasele pușcării românești. A ajuns un condamnat penal în România ca să facă Justiție electorală în Republica Moldova! Moldovenii sunt îndreptățiți să nu-l ierte pentru felul în care îi sfidează, în loc să se orienteze mai bine spre anumite mărci de alifii și săpunuri mai convenabile, mai ușoare!