Cit de agresivi si needucati pot fi Maia Sandu si cei de la PAS!

Mihai CONȚIU

Învestirea Maiei Sandu în funcția de Președintă a Republicii Moldova a scos la iveală nu doar primitivismul unor susținători de-ai ei, ci și cel din subconștientul domniei sale pe care, instinctual, și l-a asumat. Asta ne-a demonstrat că Președinta noastră n-a devenit niciodată o doamnă ”de oraș”, cu toate plimbările ei prin lumea civilizată de la care, am constatat, nu a înțeles nimic. Apropo de ”apelativul doamnă”! Să-i spun ”doamnă Președintă sau domnișoară Președintă”? Întreb asta pentru că femeilor nemăritate vreodată trebuie să li te adresezi cu apelativul ”domnișoară” chiar și cînd au peste 70 de ani. Am pățit-o, odată, cu o vecină din cartierul meu bucureștean, în vîrstă de 78 de ani, care m-a admonestat cumplit pentru că mi-am permis să-i spun ”doamnă”, ea nefiind niciodată măritată. Pînă cînd ne vom lămuri, voi recurge la apelativul… nu știu care, dar, oricum, unul respectuos. Dar să revenim!

Îngrijorările mele civice pornesc de la aceia că Sandu e și Președinta mea legală. În plus, îmi e și conațională prin adopție, ea avînd și cetățenie română. Așadar, pretențiile mele le lungesc în dimensiune, adică se măresc rău! Eu nu-s ca buimacii ăia care spuneau că Dodon nu e Președintele lor, de parcă nu ar fi cetățenii acestei Țări! Festivitățile, pentru că au fost mai multe, care au însoțit învestirea Maiei Sandu în funcția de Președintă au demonstrat cît de mizerabil pot fi sfidate cutumele protocolare cele mai elementare. Ca-n Risipeni!

Băi, PAS și ăia care o sfătuiți, Sandu a fost învestită ca Președintă de Țară, nu de colhoz! Uitați-vă spre lumea civilizată spre care spuneți că vreți să îmbrînciți Republica Moldova! Nici în triburi nu se întîmplă așa ceva! Așa cum pare că sunteți și voi, ați deprins-o și pe Sandu să se uite la cei care nu-i convin ca un țărănoi, nu țăran, parvenit! Dacă o țineți tot așa, se va demonstra și mai apăsat că avea mare dreptate acel bătrîn faraon egiptean care spunea că ”din c…t nu poți face bici”!

Crezîndu-se deja ”regină”, Sandu a trecut disprețuitor pe lîngă președinta Parlamentului, fără minimul respect protocolar. Înainte ca Igor Dodon să-i predea ”sceptrul prezidențial”, atunci cînd a fost întîmpinată de către acesta în holul Președinției, a existat o ”eroare de protocol” – ambii nu aveau mănuși antiepidemice pe mîini, iar Dodon a vrut să-i strîngă mîna, însă Sandu a preferat, exclusiv pentru televiziunile care o alintă ca pe un bebeluș neînțărcat, să-l salute ”antiepidemic”, prin atingerea pumnilor. Exact ca în satul ei de baștină: se salută, totuși, răutăcios cu o vecină pe care nu o înghite doar pentru că simte că mai poate avea nevoie de ea!

Se pare că Dodon are coronavirus atît cît are Sadu un soț ori un iubit grijuliul care o așteaptă acasă! Nu, ei nu i-a fot frică de infestare cu coronavirus de la Dodon, ci a făcut-o pe țăranca parvenită și fudulă!

A mers pe jos și a așteptat la semafor, nu ca alți Președinți! Asta-i o pastilă pentru proști, una bună de difuzat infantil de către televiziunile ei de casă! În contrast cu acest gest populist, Sandu a admis că niște bieți copii nu au avut somn de grija întîmpinării ei la Președinție ca s-o ureze, că nu au fost aduși la comandă de nimeni? Totodată, a vrut să ne facă să credem că gloata care a însoțit-o și a aclamat-o chiar a venit pe gratis acolo ca, mai apoi, să-i huiduiască pe Greceanîi, Chicu și Dodon? Serios? Oamenii ăștia, cu o seară înainte, chiar cu dorințele astea analfabete și sclerotice s-au culcat lîngă nevestele lor?

Cît despre discursul ei la învestire…, ce putem spune? Penibil! În acele momente solemne, ea a preferată să-și transfere discursul protestatar din stradă la tribuna prezidențială. Astfel, l-a transformat în chemări colhoznice la mobilizare în jurul ei, nu a unor angajamente solemne programatice și pe măsura atribuțiilor ei concrete!

Se pare că, în curînd, nu cu Dodon și cu socialiștii o să aibă probleme, ci cu ”ai ei”. Oare ce vor PPDA și Slusari de nu-și retrag ”fermierii” din stradă? În urmă cu 638 de ani, un mare șef de trib aztec a spus: ”Cum îți așterni, așa dormi!” Auzind asta, Eminescu a scris poezia ”Somnoroase păsărele”, singura pe care o știe și Dorin Chirtoacă. Acum, după ce Sandu și-a așternut ce și-a așternut, ce o să scrie sau o să facă – va demisiona înainte de termen din cauză că ”a fost învinsă de Sistemul corup”, își va întocmi un CV ”eroic” de fost premier și Președinte numai bun s-o propulseze într-o funcție de conducere într-o mare instituție internațională, ori, mai greu de crezut, se va retrage în Risipeniul ei natal ca să-și scrie memoriile?

Veți vedea că ea își vede viitorul bătrîneții galopante oriunde în Occident, numai nu și în Republica Moldova! În final, o întrebare pentru intelectualii care o susțin fățarnic: Chiar credeți că vă merită? Sigur că da, cred eu!

Nistor Grigore 29.12.2020 - 10:51

M.Conțiu, nici roman, nici moldovean, un refulat pupător de fund dodonist rusesc!