Circul foamei de Putere

Dezbateri electorale sau delirium tremens?

Mihai CONȚIU

În mare măsură, fișa postului mă cam obligă să vizionez și dezbaterile electorale televizate. Este perioada în care eu și marea parte a alegătorilor suntem agresați efectiv de obscenitatea celor care vor să fie aleși. Este intervalul de timp cînd inteligența pe care o avem ne este insultată golănesc, interlop, de către reprezentanții partidelor care vor să acapareze, în premieră, Puterea politică în Stat.

Mă refer la cei care tot strigă ”jos” ca să se cațere ei ”sus” prin cea mai mîrșavă fraudă electorală de pînă acum. Aici mă refer strict la abuzurile prezidențiale și la mafia bine organizată pentru cumpărarea voturilor de la o diasporă orbită de o președintă și un partid, PAS, despre care habar nu au cine sunt. Acum, diaspora este chemată să (re)voteze același PLDM din 2009 și 2010, fără Filat în frunte, ci doar în umbră, dar cu aceeași echipă care s-a antrenat din greu pentru a ști cum să fure mai mult Țara. Aici este vorba inclusiv despre ”antrenamentul participativ” la furtul miliardului, înstrăinarea aeroportului etc., în frunte cu Maia Sandu, secondantul Igor Grosu și restul bandei politice. Cam toți ”tinerii” fruntași ai PAS au devenit prosperi și și-au încropit afaceri de milioane sub patronajul guvernării lui Filat și Sandu.

Revenind la candidații participanți la dezbaterile electorale, cu furie și dispreț justificat, nu-mi pot reprima întrebarea: Voi, demagogilor, incompetenților și frustraților agresivi, reprezentați ”spiritul european și romînesc”? Dacă-i așa, vai de noi! Din perspective intelectuale, morale și de competență, mulți au lăsat o puternică impresie că, în această campanie electorală, sunt afectați de delirium tremens (stări de confuzie, tremurături, transpirație, halucinații etc. specifice alcoolicilor lipsiți de băutură). Alții… au ajuns la culmile demenței cînd vorbesc despre ”cauza unionistă”. Prin ceea ce spun, constatăm că subconștientul și conștiința lor sunt golite total de orice urmă de umanism, de ținută morală și intelectuală predispusă la dialog civilizat, relaxat și motivat. Peste toate acestea, triumfă biruitoare incompetența individului și a partidului!

În aceste două dezbateri sunt implicate două entități – moderatorii și participanții. Moderatorii au atitudini sobre de agent fiscal șiret ori procuror corupt, știu totul în materie de pus întrebări, îi ascultă pe interlocutori cu aere de superioritate, sunt total străini de o cultură generală obligatorie și de cunoștințe politologice, dar sunt la zi cu toate noutățile din Facebook. Participanții, așa cum îi conturam mai sus, știu totul, n-au îndoieli, au soluții majore de salvare a Țării și ”nu au somn din cauza grijii față de popor”. Este inutil să mai pomenesc despre realitatea că cei mai vocali dintre ei sunt milionari, au case scumpe mai multe decît numărul membrilor familiilor lor, terenuri, mașini scumpe etc.; alții sunt cercetați penal, au afaceri necinstite, sunt implicați în diferite operațiuni de trafic ilicit etc.

Aceste două entități arătate constituie Circul foamei de Putere. Ținta-victimă a lor este poporul manipulat de ei. Au nevoie de Putere ca să-și dezvolte afacerile lor și să fure Țara pe locul gol lăsat de Filat. Poporul? Nici vorbă, doar e deprins cu sărăcia! Pentru a-l salva, candidații ar trebui să fie competenți, ceea ce nu-i cazul lor, dar și dornici să spună adevărul și să-i informeze cinstit pe oameni, dar nici aici nu-i cazul pentru că nu ar mai avea pe cine prosti ca să-i aleagă!

Acum, pentru că parcă am vorbit prea mult despre Sandu, Igor Grosu, Popșoi, Alaiba, Ghilețchi ăla, Munteanu, Chirtoacă, Țîcu, Filat, Muieșteanu și restul de îmbuibați, cred că e bine să tragem apa, să ne spălăm pe mîini și să ne pune măștile de protecție pînă pe 11 Iulie, cînd Maia Sandu crede că va fi Ziua Ei!