CINE ESTE EVGHENI PRIGOJIN
De la infractor, vînzător de hotdogi și bucătarul lui Putin, la omul care pornește un război civil în Rusia
Lider mercenar, de mare profil, cu o înclinație spre trolling-ul instituțiilor media, Evgheni Prigojin a condus grupul privat Wagner în războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Istoria șefului Wagner cu conducerea de la Moscova datează însă de cîteva decenii, scrie Politico.
Cine este Evgheni Prigojin
În adolescență, Evgheni Prigojin a fost un tîlhar. În perioada sovietică, el a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru mai multe furturi și atacuri. În 1990 iese din închisoare și devine antreprenor. Își deschide o mică afacere și începe să vîndă hotdogi. La finalul anilor 90 el își deschide un restaurant în Sankt Petersburg, orașul natal al lui Vladimir Putin. Odată cu ascensiunea politică a lui Putin și afacerile lui Prigojin au crescut.
Restaurantul lui devine unul dintre cele mai cunoscute din Sankt Petersburg, iar Putin își aduce aici foarte des invitații străini. În momentul în care Putin preia puterea, Prigojin se abonează la bani publici. Kremlinul încheie cu firma lui contracte de catering. Atunci capătă porecla ,,Bucătarul lui Putin”. A primit în acest mod milioane de euro, bani pe care i-a investit în gruparea Wagner.
Este o structură paramilitară înființată în 2014 și a participat la anexarea Peninsulei Crimeea. Inițial, era formată doar din veterani, dar Prigojin a angajat mercenari și foști condamnați. Treptat, Putin a transformat Wagner în propria armată privată. A pompat și mai mulți bani și a folosit-o în toate țările pe care voia să le controleze. Aici ne referim la Siria, dar și la multe state din Africa. Acolo, soldații lui Prigojin au comis mii de atrocități. În schimbul intervențiilor militare, gruparea Wagner a primit resurse extrem de prețioase, precum aur, petrol sau chiar uraniu.
De ce s-a întors Prigojin împotriva conducerii de la Kremlin
Într-un videoclip postat vineri pe aplicația rusă de socializare Telegram, Prigojin a mustrat conducerea țării pentru că a început războiul și a spus că forțele ucrainene au respins cu succes armata rusă. Conflictul a explodat mai tîrziu vineri, după ce Prigojin a acuzat liderii militari ruși că au ordonat lovituri asupra oamenilor săi, ucigînd mii dintre ei.
„A fost nevoie de război pentru ca o grămadă de ticăloși să triumfe și să arate cît de puternici sînt”, a spus Prigojin vineri, speculînd că atacul face parte din planul Ministrului Apărării de a fi promovat.
Cum a răspuns Rusia
Amenințările lui Prigojin au stîrnit reacții puternice și multe critici din partea oficialilor de stat rusi, care au lansat o anchetă penală pe numele său. Un lider militar rus a avertizat că evenimentele au reprezentat o „lovitură de stat”. „Declarația și acțiunile lui Prigojin sînt de fapt instigări pentru începutul unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei”, au spus oficialii statului.
Ce înseamnă evenimentele pentru Rusia
Cu un front militar deja marcat de confuzie și gestionare defectuoasă, întoarcerea lui Wagner împotriva conducerii militare ruse implică și mai multe probleme pentru războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Mișcarea ar putea afecta, de asemenea, influența lui Putin în țară și sprijinul public pentru războiul din Ucraina. Mobilizarea a sute de mii de tineri a fost aspru criticată la începutul războiului. O agenție de presă rusă a raportat că forțele de poliție lucrează pentru a securiza clădirile guvernamentale din Moscova sîmbătă dimineața, după ce au apărut știrile despre declarațiile lui Prigojin.
Sursa: digi24.ro