CHRISTINE LAGARDE: STATELE EMERGENTE AR PUTEA OBTINE O PUTERE MAI MARE IN CADRUL FMI

Fondul Monetar Internaţional ar putea căuta măsuri alternative pentru a acorda statelor emergente o putere mai mare în cadrul instituţiei, în pofida impasului din Congresul SUA privind ratificarea acestui proiect de reformă, a afirmat directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Reformele convenite în 2010 vor dubla resursele financiare ale instituţiei şi vor conferi o putere de vot mai mare economiilor emergente, precum China, Rusia, India şi Africa de Sud. În plus, ar revizui componenţa boardului FMI pentru a reduce dominaţia Europei Occidentale.

«Dacă va mai dura ratificarea, va trebui să căutăm soluţii alternative, care nu vor reprezenta un substitut la o reformă completă a instituţiei», a declarat şeful FMI, la reuniunea anuală a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, care se desfăşoară în perioada 9-12 octombrie la Lima (Peru).

Una din opţiuni ar fi o majorare ad-hoc a cotei statelor emergente, fără să fie nevoie de aprobarea SUA, deşi G20 (grupul economiilor dezvoltate şi marile economii emergente) menţine presiunea pentru o alternativă mai radicală.

«Cel mai bun rezultat posibil ar fi ratificarea acestui proiect de către Congresul SUA, aceasta este prima cea mai bună opţiune şi sperăm să se concretizeze», a declarat pentru Reuters Guvernatorul Băncii Centrale a Mexicului, Agustin Carstens.

Chiar şi o majorare ad-hoc a cotei statelor emergente ar necesita sprijinul SUA. Întrebat dacă Washingtonul ar sprijini măsuri alternative, secretarul Trezoreriei, Jack Lew, a răspuns că nu există cele mai bune opţiuni secundare.

«Cînd sînt probleme dificile de rezolvat şi cînd acestea sînt văzute ca fiind necesare, trebuie găsită o soluţie», a adăugat oficialul american.

Sursa: Agerpres