CHIȘINĂUL FACE APEL LA CALM, DUPĂ INFORMAȚIA POTRIVIT CĂREIA TRANSNISTRIA VA CERE ALIPIREA LA RUSIA

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, nu crede că există un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei din Transnistria, în contextul convocării, pentru miercuri, a „Congresului deputaţilor de toate nivelurile”, un for convocat la Tiraspol pentru luarea unor decizii excepţionale. Potrivit oficialului, evenimentul, care a stîrnit îngrijorări în ultima perioadă în contextul în care s-a spus că transnistrenii vor cere alipirea la Federaţia Rusă, ar fi doar unul propagandistic, pus la cale de Kremlin.

Totuşi, Chişinăul monitorizează situaţia din regiunea transnistreană, însă cheamă oamenii la calm.

„Nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei. Mai curînd este o campanie prin care se încearcă isterizarea societăţii în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol şi Kremlin. (…) Va fi, din cîte înţelegem noi, un eveniment propagandistic, în care cei de la Tiraspol vor încerca să spună cît de mult îl iubesc pe „ţar” (pe Vladimir Putin - n.r.) şi poate ceva o să le pice pe lîngă gazul pe care nu îl plătesc şi îl consumă pe gratis. În rest, vă chemăm la calm. Noi urmărim foarte atent ce se întîmplă pe malul stîng. Cînd o să nevoie o să intervenim, o să informăm şi o să comunicăm cu cetăţenii”, a declarat Igor Grosu la postul public de televiziune, scrie NewsMaker, preluat de News.ro.

Liderul regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a convocat, pentru data de 28 februarie, congresul „deputaţilor de toate nivelurile”, pentru a discuta despre consecinţele introducerii taxelor vamale pentru companiile din regiunea transnistreană, care ar „înrăutăţi” situaţia socio-economică a locuitorilor din stînga Nistrului. Un politician din Transnistria, Ghenadie Ciorba, este de părere că acesta a convocat congresul la ordinul Moscovei. Potrivit lui, Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federaţia Rusă.

Chişinăul a declarat că urmăreşte „cu atenţie” situaţia din regiunea transnistreană, dar spune că „nu există temei” care să indice că situaţia din stînga Nistrului s-ar putea deteriora. Săptămîna trecută, Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a anunţat că temerile opozantului Ciorba nu se confirmă.

Informaţiile au fost comentate şi de preşedintele Ucrainei, Volodomir Zelenski, într-o conferinţă de presă susţinută duminică. Liderul de la Kiev a declarat că din informaţiile pe care le are, nu crede că autorităţile nerecunoscute din regiunea transnistreană vor cere includerea teritoriului în componenţa Federaţiei Ruse.

„Nu sînt sigur că săptămîna viitoare transnistrenii, sau oricine se va reuni acolo, vor recurge la acest pas (solicitarea alipirii regiunii transnistrene la Rusia – n. r.). Nu sînt sigur de asta, din informaţiile pe care le am”, a declarat Zelenski.

Întrebat de un jurnalist român dacă Ucraina va oferi asistenţă militară în eventualitatea în care regiunea transnistreană va cere alipirea la Rusia, Zelenski a răspuns: „În primul rînd, avem un război în desfăşurare. În al doilea rînd, sîntem în război cu Federaţia Rusă. În al treilea rînd, Moldova nu ne-a abordat cu astfel de solicitări”.

În aceeaşi zi, serviciul ucrainean de informaţii condus de Kirilo Budanov a confirmat încă o dată că informaţia potrivit căreia regiunea transnistreană ar urma să ceară includerea în Rusia „nu corespunde realităţii”.

„Răspîndirea de informaţii despre astfel de intenţii are toate caracteristicile unei campanii deliberate de dezinformare, menită să destabilizeze situaţia din regiune”, a transmis GUR.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31