CHARLES BUKOWSKI: „GASESTE CEEA CE IUBESTI SI LASA-L SA TE UCIDA”

În 17 august 1920, în Prusia, se năștea scriitorul și poetul Charles Bukowski. Angrenat în suficiente lupte în jocurile cu viața, a avut destul de puțin de-a face cu cele sportive. Se știe că ura baseball-ul, ca orice american care nu e născut american.

„Ai dreptate, mi-au picat foarte multe întrebări din baseball, deși detest acest joc. Sînt mult prea multe și mult prea lungi momente pline de nimic și pot obține asta și singur, fără a fi nevoie să-i privesc pe alții!”, scria Bukowski în „Reach for the Sun”.

Cu toate acestea, i-au plăcut fotbalul american și cursele de cai. La cele din urmă, paria asiduu în tinerețe, dar a rămas fidel hipodromului și la bătrînețe, cînd neajunsurile financiare nu mai erau o problemă pentru autorul lui „Factotum”.

Bukowski n-a fost un foarte mare fan al sporturilor de masă, dar era un bun înotător și, din cînd în cînd, mai făcea exerciții cu halterele și ganterele acasă. Cu toate acestea, de la el a rămas, printre altele, celebrul motto folosit astăzi de sportivi din întreaga lume, profesioniști sau amatori: „Găsește ceea ce iubești și lasă-l să te ucidă!”.