CEL PUTIN 61 DE MORTI DUPA O ALUNECARE DE TEREN IN COLUMBIA

Cel puţin 61 de persoane au murit şi 37 au fost rănite după o alunecare de teren provocată de ploi puternice care au dus la revărsarea unui rîu în noaptea de duminică spre luni la Salgar, în nord-vestul Columbiei, conform unui nou bilanţ al autorităţilor, relatează marţi AFP.

Precedentul bilanţ comunicat de Unitatea naţională pentru gestionarea riscului de catastrofe naturale (UNGRD) era de 48 de morţi. Căutările supravieţuitorilor au fost întrerupte luni seară şi au fost reluate marţi în zori.

Victimele au fost surprinse în somn de venirea viiturii, care a luat totul în calea ei, a povestit la postul de radio RCN Olga Osorio, primarul din Salgar, localitate din departamentul Antioquia. Cătunul cel mai afectat, La Margarita, a fost distrus în totalitate, fiind acoperit de pietre, trunchiuri de arbori şi nămol, a adăugat ea.

Alunecarea de teren, produsă în jurul orei 03.00 dimineaţa (08.00 GMT), a afectat în jur de 30 de familii şi 31 de case au fost avariate, potrivit autorităţilor.

Ploile torenţiale din ultimele zile au produs revărsarea unui rîu în valea Liboriana, într-un loc în care accesul era oricum dificil. După producerea dramei, locuitorii au aşteptat neliniştiţi în faţa cimitirului localităţii, unde erau transportate cadavrele pentru a fi identificate. Alţii au încercat să scoată nămolul din case cu lopeţile, în speranţa de a-şi recupera cîteva bunuri.

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos s-a deplasat la faţa locului, survolînd zona într-un elicopter, iar apoi s-a întîlnit cu reprezentanţii autorităţilor locale pentru a discuta despre operaţiunile de salvare.

"Trebuie să ieşim din această catastrofă şi să privim înainte cu forţă şi curaj", a adăugat şeful statului, anunţînd acordarea unei indemnizaţii de 16 milioane de pesos (circa 7.000 de dolari) fiecărei familii sinistrate.

Localitatea Salgar, cu circa 18.000 de locuitori, înconjurată de numeroase cursuri de apă şi situată într-o zonă muntoasă la circa 100 km sud-vest de Medelin, era luni seară privată de apă potabilă şi alimentare cu gaz din cauza catastrofei.

Sursa: Agerpres