CEL PUTIN 115 COPII, UCISI IN YEMEN DE LA INCEPEREA CAMPANIEI AERIENE LA 26 MARTIE

Cel puţin 115 copii au fost ucişi în Yemen de la începutul campaniei aeriene lansate la 26 martie de Arabia Saudită împotriva rebelilor şiiţi, a anunţat vineri Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

«Cel puţin 115 copii au fost ucişi şi 172 mutilaţi» începînd din 26 martie, potrivit unui bilanţ întocmit pînă la 20 aprilie, a declarat un purtător de cuvînt al UNICEF, Christophe Boulierac, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Din cei 115 copii ucişi, 64 şi-au pierdut viaţa în bombardamente aeriene şi 26 din cauza muniţiilor neexplodate sau a minelor, a spus el, precizînd că 71 de copii au fost ucişi în nordul ţării şi 44 în sud.

Însă bilanţul real este mai mare avînd în vedere că verificări sînt în curs, a mai spus Boulierac.

UNICEF a precizat de asemenea că cel puţin 140 de copii au fost recrutaţi de grupări armate de la începutul escaladării violenţelor.

La 9 aprilie, reprezentantul UNICEF în Yemen, Julien Harneis, a declarat că o treime dintre combatanţii grupărilor armate sînt copii. O situaţie care poate fi explicată din motive culturale într-o ţară în care «pentru a-ţi demonstra masculinitatea trebuie să şti să mînuieşti armele», a spus el.

Mai mult de 1.000 de persoane (militari şi civili) au fost ucise din 19 martie în Yemen, potrivit cifrelor publicate joi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Potrivit statisticilor publicate vineri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, 551 de civili au fost ucişi din 26 martie în Yemen.

Sursa: Agerpres