CEL MAI PROBABIL, ILAN ȘOR VA FI UCIS

Dispariția lui ar fi o pierdere pentru Justiția moldovenească

Autor: Mihai CONȚIU

Săptămîna trecută, într-un articol intitulat ”Încîlcitele relații diplomatico-juridice moldo-israeliene”, în care era vorba despre Ilan Șor, relațiile lui cu Rusia și despre neextrădarea lui de către autoritățile israeliene în Republica Moldova, printre altele, notam:

”…dincolo de posibilele erori de solicitare (de extrădare; n. aut.), poate chiar și voite, din partea moldovenilor către israelieni, autoritățile din Israel dau dovadă de o generozitate judiciară suspectă față de acest bandit periculos. Îl folosesc oare în calitate de agent dublu în raport cu Moscova? Cum altfel să ne explicăm faptul că parcă autoritățile de la Tel Aviv par să-l fi absolvit de vinile penale față de Republica Moldova?”

”…în stilul somațiilor ultimative specifice Kremlinului, Șor i-a cerut ambasadorului UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, să părăsească Țara și că ar trebui să fie declarat persona non grata, iar asta pentru că diplomatul european a repetat ce a constatat și SIS – Partidul Șansa este afiliat lui Șor, că este finanțat de către ruși și că ar face bine să vină în Moldova să-și ispășească pedeapsa!

Observăm, așadar, că de pe teritoriul Israelului, în complicitate cu Kremlinul, Șor atacă și UE, care este unul dintre aliații de nădejde ai Israelului în războiul cu teroriștii Hamas!

Oare posibila lui ”capacitare” de către israelieni în calitate de agent dublu, în raport cu Kremlinul, îi conferă, spre o deplină acoperire, imunitate și în raport cu atacarea UE?”

În contextul celor arătate mai sus, să reținem următoarele elemente: 1. Autoritățile israeliene nu-l expulzează pe Șor în Republica Moldova, deși este condamnat penal, avînd dublă cetățenie moldovenească și israeliană, dar și în contextul în care acest individ periculos este un agent extrem de activ care, în complicitate cu Kremlinul, poartă un război hibrid împotriva Moldovei. 2. În războiul dintre Israel și teroriștii Hamas, Rusia, care-l susține pe Șor împotriva Republicii Moldova, nu susține și Israelul împotriva teroriștilor Hamas, Țară care-l adăpostește pe Șor, permițîndu-i să se și deplaseze în Rusia.

În aceste circumstanțe, este logic să bănuim că este posibil ca serviciile secrete israeliene să-l fi racolat pe Șor în schimbul imunității față de Justiția moldovenească. Firește că posibila racolare a lui Șor și-ar avea rostul în operarea de către acesta pe liniile informative rusești, moldovenești și israeliene. Totodată, nu putem ignora faptul că serviciile secrete israeliene știu că Șor poate avea legături cu serviciile secrete rusești, transformîndu-l astfel în agent dublu.

Problema care se pune este: față de cine este credincios absolut Șor – față de ruși ori față de israelieni, față de ruși pentru că are o soție rusoaică (care susține războiul lui Putin) și copii care trăiesc în Rusia sau față de Israel? Țara în care s-a născut? Într-un astfel de joc extrem de periculos, posibilul agent dublu Ilan Șor a luat, în mod sigur, o decizie opțională. Acum e o chestiune ce ține de timp. Indiferent de partea cui s-a plasat el cu toată convingerea, cealaltă parte nu-i va ierta trădarea, pentru că oricum o trădare este inevitabilă. Conform procedurilor, un astfel de agent urmează să fie ucis de către una din părți. La nivel de servicii secrete, milă, iertare nu există nici de o parte, nici de cealaltă. Cunosc cazuri clasificate în care agentul dublu a fost ucis chiar de către tabăra pentru care lupta devotat, ca să nu mai rămînă nici o urmă.

Ar fi păcat și ar fi o mare pierdere pentru Justiția moldovenească față de care trebuie să plătească pentru toate nelegiuirile săvîrșite împotriva moldovenilor! Timpul trece, încet sau repede, tic-tac, tic-tac, tic… tac!!!