Cel mai longeviv cuplu prezidential din SUA. Sunt casatoriti de 75 de ani si au doborit un nou record

Cei doi soţi s-au căsătorit pe 7 Iulie 1946, într-o biserică metodistă din Georgia, iar acum, 75 de ani mai tîrziu, au devenit cuplul prezidenţial care are cea mai îndelungată căsnicie. Fostul Preşedinte american Jimmy Carter şi Rosalynn Carter îşi serbează în cîteva zile aniversarea de 75 de ani a mariajului lor. Pe lîngă faptul că vorbim despre cel mai în vîrstă Preşedinte american din istorie, avînd 96 de ani, Carter formează cu soţia lui şi cuplul de la Casa Albă care este căsătorit de cel mai mult timp.

Pe locul secund în clasamentul cuplurilor prezidenţiale cu cea mai îndelungată căsnicie se află un fost şef de stat şi-o Primă Doamnă care deţinuseră recordul unei căsnicii de 73 de ani şi 111 zile. E vorba despre George H. W. Bush şi Barbara Bush.

Carter (96) şi Rosalynn (93) au planuri măreţe legate de aniversarea lor de anul acesta, spune nepotul lor Jason Carter, în revista People: „Ce fac ei în momentul de faţă este să-şi organizeze petrecerea aniversară de 75 de ani, din Iulie.” Fostul cuplu prezidenţial pregăteşte o petrecere în Plains, Georgia, oraşul lor natal, însă nu în casa lor, ci în mai multe locaţii.

Poveste de dragoste

“Sunt destul de multe lucruri care trebuie să decurgă bine pentru a ajunge să aniversezi o căsnicie de 75 de ani”, spune Jason. Cei doi soţi, de pildă, de-abia dacă au ieşit din casă în această pandemie. După ce s-au vaccinat anul acesta, au ieşit foarte puţin în public. Petrecerea aniversării mariajului lor va fi un eveniment privat, la care nepotul lor îşi doreşte să participe mulţi dintre prietenii lor din diverse etape din viaţa lor.

Carter s-a însurat cu Rosalynn Smith cînd avea 21 de ani şi ea, 19, şi e de părere că a reuşit să trăiască pînă la această vîrstă pentru simplu motiv că este căsătorit cu persoana potrivită. „Cea mai bună explicaţie e că sunt căsătorit cu cine trebuie, cu cineva care are grijă de mine, care m-a provocat de-a lungul anilor şi mi-a menţinut viu interesul pentru viaţă”, a dezvăluit Carter.

După ce s-au căsătorit, cei doi soţi au devenit părinţii a patru copii – Jack, Chip, Jeff şi Amy.