CEL MAI CUNOSCUT ECONOMIST AL LUMII PROFETIZEAZĂ

"Cu privire la riscul dezmembrării zonei euro am observat asta"

Cel mai cunoscut dintre economiştii lumii, Nouriel Roubini, s-a plimbat prin lume, a analizat situaţia ţărilor vizitate şi a tras concluzii. Printre altele, el a constatat că “în toate ţările periferice, partidele populiste de stînga şi de dreapta dobîndesc” , pe fondul crizei, o tot mai mare susţinere. În ultimele patru săptămîni am fost la Sofia, Kuala-Lumpur, Dubai, Londra, Milano, Frankfurt, Berlin, Paris, Beijing, Tokyo, Istambul şi în SUA.

Ceea ce înseamnă că numeroasele provocări ale economiei mondiale nu au scăpat atenţiei mele, scrie Roubini în Project Syndicated. În Europa, notează în continuare profesorul american, riscul dezmembrării zonei euro şi pericolul ca Spania şi Italia să piardă accesul la pieţe s-au redus graţie deciziei din această vară a Băncii Centrale Europene de a susţine datoria suverană.

În schimb, problemele fundamentale al Uniunii monetare – creşterea lentă, recesiunea, pierderea competitivităţii şi amploarea uriaşă a datoriei private şi de stat – nu au fost rezolvate. În plus, continuă Roubini, acordul dintre nucleul UE, BCE şi statele periferice, care include un program dureros de reduceri de cheltuieli şi reforme în schimbul unui ajutor financiar consistent, este, în prezent, pe punctul de a eşua.

Problema este că periferia a obosit de atîta austeritate, iar marile economii ale UE, în special Germania şi Olanda, au obosit de atîta sponsorizare.

Sursa: Jurnalul.ro