CEDO cere Armeniei şi Azerbaidjanului sa protejeze viata civililor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) le-a cerut, Miercuri, Armeniei şi Azerbaidjanului să evite orice acţiune militară care ar putea pune în pericol viaţa şi sănătatea civililor, relatează AFP. CEDO a afirmat că actualul conflict din regiunea disputată Nagorno-Karabah riscă încălcări grave ale Convenţiei europene privind drepturile omului, document semnat şi de Armenia şi Azerbaidjan.

Instanţa de la Strasbourg şi-a prezentat decizia după ce Armenia a solicitat CEDO să ceară Azerbaidjanului să oprească atacurile asupra civililor şi avansarea Armatei sale către aşezările civile din Nagorno-Karabah.

Cele două ţări se acuză reciproc de atacarea unor obiective civile în actualul conflict din Nagorno-Karabah, regiune din Azerbaidjan populată majoritar de etnici armeni.

Peste 1 milion de civili au fost strămutaţi şi mii de persoane şi-au pierdut viaţa înainte ca încetarea focului din 1994 să stabilizeze linia frontului, forţele armene controlînd aproape întreaga regiune Nagorno-Karabah, precum şi zone întinse apropiate din Azerbaidjan.

Armenia a decretat, Duminică, legea marţială şi a dispus o mobilizare totală a Armatei, în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, iar a doua zi Azerbaidjanul a anunţat o mobilizare parţială a Armatei.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune din interiorul teritoriului azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

Conflictul a cauzat îngrijorarea Occidentului inclusiv pentru că ar putea spori instabilitatea în Caucazul de Sud, zonă ce serveşte drept coridor pentru conductele de ţiţei şi gaz către pieţele mondiale.