CE SE INTIMPLA IARNA CU BROASTELE?

Există circa 30 de specii de broaşte în lume. Cele mai comune dintre ele sînt broscoiul, broasca-leopard şi broasca de lemn. Broaştele au culori, dimensiuni şi forme diferite. Unele broaşte mici de copaci au sub 2.5 centimetri lungime. Broaştele-leopard sînt lungi de 5 – 10 centimetri, iar broscoiul atinge, de obicei, 20 centimetri şi are picioarele de 25 centimetri. Un broscoi matur are, de obicei, culoarea verde închis şi poate fi văzut cu greu prin iarbă sau în locuri noroioase.

Ce fac aceste broaşte pe perioada Iernii? În ţările nordice, atunci cînd se instalează frigul, unele broaşte se scufundă în bălţi, se îngroapă în noroi şi petrec toată Iarna acolo. Bălţile nu îngheaţă în întregime, deşi unele Ierni sînt aspre, aşa că nici broasca nu îngheaţă.

Însă, devin foarte reci. Broasca este un amfibian ce face parte din grupul creaturilor cu sînge rece, care trăiesc în apă şi pe uscat. Atunci cînd un amfibian este rece, are nevoie de foarte puţin oxigen, pentru că arde o cantitate mică de mîncare. Asta explică de ce broasca poate sta sub apă toată Iarna, fără să aibă nevoie de aer.

Apa conţine puţin oxigen, iar broasca îşi procură din apă oxigenul necesar pe timpul Iernii, prin piele. Uneori, broasca petrece Iarna într-o groapă, un banc de nisip sau grupate sub pietre şi pămînt. Ştiai că există broaşte care trăiesc în copaci? Broaştele de copaci sînt destul de mici şi au ventuze sau discuri lipicioase pe picioare, care le ajută să se caţăre.

Descoperă.ro