CE SE FACE LA GUVERN

A fost aprobată Legea cu privire la evaluarea și selecția judecătorilor

Mecanismul de evaluare și selecție a judecătorilor va fi îmbunătățit. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul Legii privind selecția și evaluarea performanțelor magistraților, care prevede revizuirea și sporirea clarității criteriilor și procedurii de selecție a candidaților la funcția de judecător. În scopul eficientizării acestui proces, Colegiul de selecție și Colegiul de evaluare vor fi comasate, iar noul Colegiu va fi format din 9 membri, dintre care 6 judecători și 3 reprezentanți ai societății civile.

De asemenea, documentul vine cu modificări referitoare la criteriile de selecție a candidaților la funcția de judecător și a indicatorilor de evaluare a magistraților.

„La funcția de membru al CSEJ nu vor putea fi desemnate persoane care au fost membri ai unui partid politic în ultimii 5 ani, care nu are studii în domeniul dreptului sau o vechime minimă de muncă în domeniul juridic”, a precizat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

De asemenea, noua Lege reglementează ponderea fiecărui criteriu în raport cu punctajul final de evaluare și prevede majorarea de la 3 la 5 ani a periodicității evaluării ordinare. Totodată, președintele instanței a fost exclus din lista subiecților care au dreptul de a iniția evaluarea extraordinară a performanțelor judecătorilor.

 

Reguli simplificate pentru comerțul interior

Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, simplificarea mai multor norme și regulamente pentru comerțul interior și activitatea antreprenorilor.

Astfel, au fost revizuite, actualizate și comasate 14 regulamente, fiind aprobate în redacție nouă, printr-un singur act normativ, regulile care se referă la domeniul comerțului interior. Din acestea fac parte regulile de desfăşurare a activității de comerţ, regulamentul privind modul de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor; regulamentul sanitar pentru unităţile comerciale ce practică activitate de comerț cu produse alimentare.

De asemenea, au fost abrogate opt hotărîri de Guvern, ce vizează desfășurarea comerțului ambulant, a comerțului cu amănuntul, precum și a altor procese din activitatea antreprenorilor din Republica Moldova.

„Antreprenorii sînt în imposibilitate de a respecta normele inutile impuse. Dorim să ajutăm oamenii de afaceri, reducîndu-le povara și oferindu-le mai multă libertate pentru a-și dezvolta afacerile. Ne dorim ca aceștia să aibă cele mai bune instrumente și resurse pentru a reuși”, a punctat viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.

Scopul acestor modificări este de a elimina ambiguitățile în procesul de implementare și de a exclude normele juridice concurente, care pot fi întîlnite în reglementări.

 

A fost aprobat Regulamentul privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor

Operatorii vor putea contribui la reducerea cu pînă la 90% a volumului deșeurilor ajunse la groapa de gunoi, folosind o procedură de incinerare inofensivă mediului. În acest sens, Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Mediului, Regulamentul privind incinerarea și coincinerarea deșeurilor. Astfel, se urmărește micșorarea treptată a suprafețelor de teren supuse contaminării prin depozitarea deșeurilor, în paralel cu un nivel ridicat de recuperare energetică și materială.

Documentul stabilește condiții de exploatare și cerințe tehnice stricte, prin stabilirea de valori limită de emisie pentru instalațiile de incinerare și de coincinerare. De asemenea, proiectul prevede restricții privind incinerarea deșeurilor, condiții de transportare a deșeurilor către instalațiile de incinerare, precum și măsuri de control al emisiilor și evacuării poluanților în mediu.

Implementarea prevederilor Regulamentului va contribui la îmbunătățirea treptată a calității mediului, aerului, apei, solului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în primul rînd a emisiilor de metan, precum și diminuarea riscurilor pentru sănătatea omului, legate de poluarea componentelor de mediu.

„Documentul va avea un efect pozitiv nu numai pentru reducerea poluării mediului cu deșeuri, dar și va contribui la diminuarea crizei energetice, utilizînd deșeurile în procesul energetic în calitate de combustibil alternativ”, a menționat ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Printre condițiile care au impus elaborarea documentului pot fi menționate lipsa infrastructurii de planificare, organizare și implementare a unui sistem de management integrat al deșeurilor la toate nivelurile, precum și rata scăzută de conectare a populației la servicii de colectare a deșeurilor.

Monitorizarea și implementarea Regulamentului va fi efectuată de Agenția de Mediu.

Sursa: gov.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:11
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
03.01.25 - 13:31
05.01.25 - 12:27
03.01.25 - 13:33