CE SE FACE LA GUVERN

Accesul principalelor produse petroliere pe piața R. Moldova va fi facilitat

Benzina și motorina vor fi importate în țara noastră printr-un proces simplificat, în urma deciziei aprobate de Guvern. În cazul importului direct de la producătorii din statele membre ale UE, vor fi recunoscute documentele prin care se confirmă calitatea produselor petroliere, fără necesitatea efectuării obligatorii a prelevării probelor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova.

În cazul în care produsele petroliere esențiale sînt originare din țări terțe, este obligatorie obținerea unui raport de inspecție de la instituții de profil, recunoscute de către autoritatea abilitată din Republica Moldova.

Controlul de stat asupra respectării specificațiilor tehnice pentru combustibilii principali plasați pe piață se va efectua de către Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecția Consumatorilor.

Piața produselor petroliere din Republica Moldova este asigurată din importul de la principalii furnizori din regiune. Anul trecut, România a deținut o cotă de 99,35% din totalul benzinei importate. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere ce dețin rafinării proprii în statul vecin, dar și datorită distanței mici, care permite importul pe cale rutieră și feroviară la costuri accesibile.

 

Procedura de achiziții publice de valoare mică va fi eficientizată de un nou regulament

Procesul achizițiilor publice de bunuri, servicii și lucrări de valoare mică va fi mai eficient și transparent. Un nou Regulament în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri.

Regulamentul vine cu o modificare esențială a modului de inițiere a achizițiilor de valoare mică. Astfel, pentru asigurarea transparenței și concurenței loiale, autoritatea/entitatea contractantă are obligația de a iniția achiziția în cadrul Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” (SIA „RSAP”). Modul de planificare, inițiere și derulare a achiziției în cadrul sistemului informațional, de asemenea, este reglementat de Regulament.

Sînt introduse modificări și în privința modului de încheiere și executare a contractelor. În Regulament a fost inclusă posibilitatea ca autoritățile contractante să încheie contracte cu efectuarea plăților anticipate pentru achiziționarea mărfurilor, serviciilor și lucrărilor, cu respectarea prevederilor Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale.

De asemenea, Regulamentul stabilește și procesul de raportare a achizițiilor de valoare mică. Astfel, monitorizarea realizării achizițiilor publice de valoare mică, în baza informațiilor din SIA „RSAP”, va fi asigurată de către Agenția Achiziții Publice.

 

Agenția rezerve materiale va restitui 10 milioane de lei în bugetul de stat

Suma de 10 milioane de lei, economisită de Agenția Rezerve Materiale în procesul de achiziționare a cărbunilor, va fi restituită în bugetul de stat. O decizie în acest sens a fost aprobată de Executiv. În vederea achiziționării, recepționării și păstrării cantității de 3.155 de tone de cărbune, necesare pentru completarea rezervelor de stat, Ministerul Finanțelor a alocat din fondul de rezervă al Guvernului mijloace financiare în sumă de 35 milioane 788,8 mii lei. Ulterior, în urma procedurilor de achiziții, Agenția Rezerve Materiale a economisit o sumă semnificativă de mijloace financiare (circa 10 milioane 734,4 mii lei), care urmează a fi alocată altor autorități publice pentru necesități sociale stringente.

 

Procesul de întocmire a foilor de parcurs pentru transportul de mărfuri și persoane va fi simplificat

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege ce prevede eliminarea limitelor de timp a foilor de parcurs pentru transportul de mărfuri și pentru transporturile rutiere de persoane în trafic național. Excepție va constitui transportul în regim de taxi, la care valabilitatea foii de parcurs nu poate depăși 24 de ore. În același timp, va fi păstrată obligativitatea de a efectua controlul tehnic și controlul medical al conducătorilor auto înainte de plecarea în rută sau la un interval stabilit.

 

Control comun moldo-ucrainean, în punctul de trecere „Basarabeasca – Serpniovo-1”

În punctul de trecere pentru traficul feroviar „Basarabeasca – Serpniovo-1”, pe teritoriul Republicii Moldova, urmează a fi instituit controlul comun moldo-ucrainean. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat iniţierea negocierilor şi semnarea Protocolului între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI, Serviciul Vamal al Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova și Administraţia Serviciului Grăniceresc de Stat și Serviciul Vamal de Stat al Ucrainei.

Scopul Protocolului constă în dezvoltarea relaţiilor de cooperare între structurile cu atribuţii la frontieră ale Republicii Moldova şi Ucrainei. Acestea vor colabora în domeniul gestionării integrate a frontierelor, prin efectuarea controlului în comun în punctul de trecere feroviar al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor, în conformitate cu cerinţele şi practica europeană.

De asemenea, documentul va contribui la diversificarea căilor de transportare a mărfurilor cu Ucraina, asigurarea accesului Republicii Moldova la principalele rute regionale de transportare a combustibililor de diferit gen, precum și la dezvoltarea cooperării transfrontaliere. În același timp, va fi asigurată consolidarea securității frontierei comune, securității naționale, ordinii publice și a bunăstării economice a ambelor state.

Sursa: gov.md

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31