CAZUL GHEORGHE URSU

O întîmplare învăluită în mister

Gheorghe Ursu (n. 1 iulie 1926, Soroca, Basarabia - d. 17 Noiembrie 1985, torturat la penitenciarul din Calea Rahovei, Bucureşti) a fost un inginer de construcţii, poet, scriitor şi disident. A fost arestat în urma denunţului unei colege de serviciu, care a intrat in posesia jurnalului sau intim, jurnal confiscat ulterior de Securitate. A murit din cauza bătăilor primite în timpul detenţiei.

Gheorghe Ursu s-a născut în oraşul Soroca, fiul lui Vasile Ursu (din Galaţi) şi al Margaretei (din Măgura Ilvei, Năsăud). Gheorghe a învăţat la şcoala din Soroca pînă în anul 1941 cînd familia s-a mutat la Galaţi. A continuat să înveţe la liceul Vasile Alecsandri din Galaţi. Bunicii lui din partea mamei, împreună cu încă 10 membri ai familiei (care erau evrei) au fost ucisi la Auschwitz.

În anul 1970, i s-a publicat, la editura Litera, un volum de versuri numit "Mereu Doi" cu o prefaţă scrisă depoeta Nina Cassian. 

În urma confiscări Jurnalului intim, prietena lui, poeta Nina Cassian, a preferat să nu se mai întoarcă în România şi a emigrat în SUA.

În Octombrie 2001, Serviciul Roman de Informaţii a dat în presă un comunicat, prin care a anunţat existenţa a 50.000 de file de manuscrise confiscate înainte de 1989. Printre ele au fost 811 pagini ale jurnalului lui Gheorghe Ursu. 

În Octombrie 2003, foştii colonei de miliţie, Tudor Stanica şi Mihail Creangă au fost condamnaţi la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu.

În Decembrie 2005, fostul general SRI, Eugen Grigorescu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare privind dispariţia jurnalului lui Gheorghe Ursu. Fiul inginerului Ursu, Andrei Ursu, încearcă să găsească aceste pagini de jurnal, care au ajuns pe la începutul anilor 90 la scriitoarea Gabriela Adameşteanu, cea care a publicat o selecţie din Jurnal în Revista 22, în arhiva CNSAS. Pînă în acest moment, manuscrisul nu a fost încă descoperit.

Gheorghe Ursu a fost şi scriitor, cartea de călătorie scrisă de acesta fiind publicată post-mortem în anul 1991.

Gheorghe Ursu a fost arestat pe 21 Septembrie 1985 pe motiv că deţinea valută. 

A fost plasat în aceeaşi celulă cu „recidiviştii violenţi” Marian Clita şi Gheorghe Radu, iar miliţienii au primit ordin să nu intervină, chiar dacă din spatele gratiilor se auzeau zgomote. În paralel, Gheorghe Ursu era scos din celulă şi „interogat” zilnic, prin „metode specifice”, de către Securitate.

Disidentul a rezistat pînă pe 17 Noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauza oficiala a morţii o „peritonita”.

Sursa: art&culture.ro