CARL BILDT: SUMMITUL DE LA RIGA TREBUIE SA AFIRME UN PARTENERIAT MAI PROFUND FATA DE R. MOLDOVA

Summitul Parteneriatului Estic, programat să se desfăşoare în 21-22 mai, la Riga (capitala Letoniei), ar trebui să afirme un angajament mai profund al Uniunii Europene faţă de Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, consideră fostul ministru de externe al Suediei, Carl Bildt, unul dintre arhitecţii de bază ai Parteneriatului Estic, alături de fostul şef al diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski.

«Trebuie să existe un angajament mai profund faţă de cele trei state, poate sub forma de a le ajuta în implementarea acordurilor de asociere (la UE). Acestea sînt acorduri foarte ambiţioase care vor avea nevoie de multe eforturi», a afirmat Bildt, într-un interviu pentru Europa Liberă, estimînd că cele trei foste republici sovietice «au nevoie de un ajutor mult mai mare decît cel pe care l-am prevăzut la început».

Întrebat dacă există cu adevărat o perspectivă europeană pentru Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, fostul ministru de externe al Suediei a afirmat: «Art.46 din Tratatul UE prevede că orice stat european poate deveni membru al Uniunii Europene. Dacă vorbim despre o perspectivă de aderare, atunci se aplică art.49 din Tratatul de la Roma. Sînt apoi, după cum ştiţi, (diferite) grade de entuziasm legat de aceasta în interiorul Uniunii».

Totuşi el a apreciat că cele trei ţări ar putea să fie pregătite să depună cerere pentru aderarea la UE nu în timpul apropiat, ci «peste mulţi ani de acum încolo».

Republica Moldova face parte din ţările Parteneriatului Estic împreună cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Belarus şi Ucraina.

Sursa: Agerpres