CAMERON: UCIDEREA LUI "JIHADI JOHN", O LOVITURA IN INIMA STATULUI ISLAMIC

Premierul britanic David Cameron a declarat vineri că, dacă uciderea lui «Jihadi John», britanicul militant al Statului Islamic, în cursul unui raid aerian în Siria, se va confirma, acesta va fi o lovitură în inima acestei organizații jihadiste, transmite Reuters.

Într-o declarație făcută presei în fața reședinței sale din Downing Street 10, Cameron a afirmat că raidul care l-a vizat pe cetățeanul britanic Mohammed Emwazi a fost un efort combinat al Marii Britanii și SUA și «un act de autoapărare». «A fost lucrul corect de făcut», a subliniat el.

«Dacă această lovitură a avut succes — încă așteptăm confirmarea acestui fapt—, va fi o lovitură în inima ISIL (Statul Islamic)», a susținut Cameron.

«Ea le va demonstra celor care ar face rău Marii Britanii, poporului nostru și aliaților noștri, că avem un braț lung, avem o hotărîre nestrămutată și nu îi vom uita niciodată pe cetățenii noștri», a adăugat prim-ministrul britanic.

Potrivit AFP, un responsabil militar american de rang înalt, citat de Fox News, a afirmat la rîndul său: «Sîntem siguri în proporție de 99% că l-am ucis», în timp ce un alt oficial militar a vorbit, la BBC, de un «grad înalt de certitudine» că «Jihadi John» a fost omorît.

Canalul de televiziune CNN și cotidianul Washington Post, citînd responsabili americani, afirmă că atacul a fost întreprins cu o dronă și că ținta fusese reperată în urmă cu mai multe zile de către serviciile secrete americane.

«Jihadi John», pe numele adevărat Mohammed Emwazi, a apărut în imagini de propagandă ale jihadiștilor, alături de ostatici americani, britanici și japonezi îmbrăcați în salopete portocalii, exact înainte de executarea lor prin decapitare.

Îmbrăcat în negru și cu o cagulă care îi lăsa la vedere doar ochii și nasul, «Jihadi John» rostea cu accent britanic amenințări împotriva guvernelor țărilor din care proveneau ostaticii.

În urma acestor înregistrări, el a devenit simbolul amenințării reprezentate de Statul Islamic și unul dintre cei mai căutați indivizi din lume.

Sursa: Agerpres