CС A RESPINS CEREREA DE CONTESTARE A ELIBERĂRII LUI ALEXANDR STOIANOGLO DIN FUNCȚIA DE PROCUROR GENERAL

Curtea Constituțională (CC) a respins cererea de suspendare a decretului șefului statului, Maia Sandu, prin care fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcție.

Decizia este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Pe 26 septembrie curent, președintele Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general, în baza hotărîrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 23 mai 2022.

Atunci, instituția prezidențială a precizat că, „întrucît pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și al obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.

Pe 23 mai anul trecut, membrii CSP au decis, cu majoritatea voturilor, să acorde calificativul „nesatisfăcător” activității lui Alexandr Stoianolgo și au propus șefei statului eliberarea acestuia din funcție.

Conform legislației, performanțele procurorului general urmează să fie evaluate, iar în cazul în care acesta obține calificativul eșuat, CSP va propune eliberarea lui din funcție.

Sursa: Moldpres