BUNDESTAGUL A SUPUS INDOIELII POLITICA LUI MERKEL CU PRIVIRE LA MIGRANTI
La 22 septembrie Legislativul Germaniei a publicat un raport în care este examinată, din punct de vedere juridic, decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide hotarele ţării pentru migranţi, adoptată în 2015, comunică Deutsche Welle.
În raport se arată că parlamentul german nu a găsit temei legal în hotărîrea Guvernului Merkel de a deschide hotarele Germaniei pentru refugiaţi. În Bundestag s-a menţionat că Merkel a luat decizia de a deschide frontiera după consultările cu ministrul Afacerilor Interne, Thomas de Maizière, şi vicecancelarul Sigmar Gabriel, însă o asemenea hotărîre putea fi adoptată doar de parlament, după ce ar fi fost supusă votului.
În septembrie curent, Merkel a pledat pentru prelungirea pentru un termen nelimitat a controlului pe frontierele interne ale Uniunii Europene. Potrivit cancelarului, este necesar să fie introdus un control suplimentar la graniţele interne, astfel încît pe viitor să fie asigurată paza hotarelor externe „în aşa fel cum ne închipuim că trebuie să fie”. Merkel a mai subliniat că, discutînd cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a „lăsat clar să se înţeleagă” că UE trebuie să perfecţioneze controlul de frontieră.
În ianuarie 2017, ministrul Finanţelor al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a numit ca fiind eronată politica migraţională a lui Merkel. În septembrie 2015, Germania şi Austria au introdus control la graniţă din cauza unui flux sporit de refugiaţi. În 2015, în Germania au sosit peste un milion de migranţi. În 2016, numărul acestora a scăzut pînă la 316 de mii, însă în 2017 numărul lor a crescut pînă la 670 de oameni.