BNM A REVIZUIT ÎN SCĂDERE PROGNOZA DE INFLAŢIE PENTRU 2014 LA 4,7 LA SUTĂ

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a redus prognoza de inflaţie pentru anii 2014 şi 2015, la 4,7 la sută şi, respectiv, 3,5 la sută.

Într-un comunicat de presă al BNM se precizează că previziunile au fost revizuite în scădere cu 0,5 puncte procentuale pentru acest an şi 0,8 puncte procentuale pentru anul viitor faţă de proiecţia anterioară publicată în luna mai 2014.

Este a doua oară consecutiv în acest an cînd banca centrală se aşteaptă la o reducere a preţurilor, după ce de trei ori la rînd a revizuit în creştere prognoza asupra inflaţiei. Încetinirea creşterii economiei moldoveneşti, deprecierea monedelor naţionale ale unor parteneri comerciali şi diminuarea cererii interne sînt factori ce împing în jos rata inflaţiei. Interdicţiile de comerţ deja impuse de Federaţia Rusă pentru unele produse alimentare, dar şi alte restricţii care ar putea surveni vor spori presiunile dezinflaţioniste pe termen scurt în condiţiile unui surplus de ofertă pe piaţa internă, mai apreciază BNM.

Pe de altă parte, „escaladarea tensiunii geopolitice din regiune ar putea induce presiuni inflaţioniste”.

Banca Naţională mai constată că în baza datelor de care dispune există riscul coborîrii inflaţiei anuale sub nivelul inferior al intervalului de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5.0 la sută în trimestrele întîi şi doi ale anului 2015.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, rata anuală a inflaţiei în luna iunie a fost de 5.0 la sută, cu 0.3 puncte procentuale peste nivelul înregistrat în luna precedentă. (Moldpres)