BERNA VA SOLICITA O AJUSTARE A ACORDULUI PRIVIND LIBERA CIRCULAŢIE A PERSOANELOR

Elveţia a informat joi Uniunea Europeană (UE) că va solicita o ajustare a Acordului privind libera circulaţie a persoanelor (ACLP), care a devenit incompatibil cu Constituţia elveţiană după aprobarea limitării imigraţiei, prin referendum, la 9 februarie.

Potrivit unui comunicat al Biroului Federal pentru Imigraţie (ODM), Berna a informat UE în cursul celei de-a 14-a reuniuni anuale a Comitetului mixt Elveţia-UE privind libera circulaţie, desfăşurate la Bruxelles.

Berna va prezenta propuneri concrete înainte de începutul vacanţei prevăzute pentru perioada verii.

În cursul acestei întîlniri anuale, delegaţia elveţiană a prezentat conţinutul unor noi prevederi constituţionale cu privire la imigraţie adoptate în urma referendumului din 9 februarie şi a explicat care sînt repercusiunile asupra Acordului bilateral privind libera circulaţie, precizează ODM.

Totodată, cele două părţi au discutat pe marginea altor teme legate de Acordul privind libera circulaţie, precum prelungirea unor dispoziţii tranzitorii aplicabile României şi Bulgariei, recunoaşterea diplomelor, punerea în aplicare a unor măsuri complementare sau expulzarea străinilor.

Delegaţia elveţiană este condusă de directorul ODM, Mario Gattiker, iar cea a UE de Gianluca Grippa, de la Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE). (Mediafax)