Beneficiile circumciziei, o minciună?

Operaţia poate avea efecte serioase asupra potenţei

Veşti proaste pentru bărbaţii circumcişi. Cei care au suferit o astfel de operaţie, fie în copilărie, fie la maturitate, au un dezavantaj în pat, potrivit unui studiu efectuat de medicii belgieni.

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Ghent University Hospital a demonstrat că în cazul bărbaţilor circumcişi, plăcerea sexuală este mai puţin intensă, iar aceştia au orgasme mult mai slabe decît cei care nu au suferit o astfel de intervenţie. La studiu au participat 1,369 de bărbaţi cu vîrste peste 18 ani, dintre care 310 era circumcişi. Medicii i-au pus să evalueze sensibilitatea penisului pe o scară de la 0 la cinci.

Dacă bărbaţii necircumcişi au raportat o sensibilitate a penisului de 3,72, în timpul actului sexual, cei circumcişi şi-au evaluat sensibilitatea la 3,31, ceea ce reprezintă o diferenţă semnificativă în opinia specialiştilor. De asemenea, bărbaţii necircumcişi au raportat orgasme mai intense. Medicii admit, totuşi, că circumcizia reduce riscul anumitor infecţii, însă riscurile acestei operaţii sunt mai mari decît beneficiile.

O posibilă explicaţie este faptul că penisul bărbaţilor circumcişi este mai expus la fricţiunea cu lenjeria intimă şi cu hainele, ceea ce scade sensibilitatea locală. Un cercetător de la Johns Hopkins University, din Baltimore, care nu a fost implicat în acest studiu, consideră că „dovezile sunt relevante”.

Operaţia este foarte populară în SUA, unde trei sferturi dintre bărbaţi sunt circumcişi. În Europa, numărul acestora nu trece de 10%, relatează dailymail.co.uk, citînd date la de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De asemenea, la iudaici şi la musulmanii, circumcizia face parte din practica religioasă.

 RTEmagicC_harta_circumcizie.jpg.jpg

Prevalenţa circumciziei în anul 2007, potrivit OMS. Galben reprezintă o prevalenţă mai mică de 20%, portocaliu - între 20-80%, iar roşu - peste 80%.

Cristina Lica

EVZ.ro