BATALIA PENTRU SEVERODONETK REPREZINTA PUNCTUL CULMINANT AL INTREGII OFENSIVE RUSE DIN UCRAINA

Invazia Ucrainei de către Rusia, care a avut scopul de a controla şi ocupa întreaga ţară s-a transformat într-o ofensivă disperată şi sîngeroasă care urmăreşte capturarea unui singur oraş în est, concomitent cu apărarea cuceririlor limitate teritoriale în sud şi est, se arată în cea mai recentă analiză a situaţiei războiului din Ucraina de către Institutul pentru Studii ale Războiului (ISW).

„Cînd bătălia pentru Severodoneţk se va încheia, indiferent de tabăra cîştigătoare, ofensiva rusă va atinge punctul său culminant la nivel operaţional şi strategic, ceea ce va permite Ucrainei să treacă la contraofensive la nivel operaţional, cu scopul de a împinge forţele ruse dincolo de graniţă”, informează ISW.

Severodoneţk a devenit un obiectiv important în această etapă a războiului deoarece este ultimul centru urban important în regiunea Lugansk pe care ruşii încă nu îl controlează. Ocuparea sa ar permite Moscovei să declare că deţine controlul întregului Lugansk, dar nu va oferi Rusiei vreun beneficiu militar sau economic.

Captuarea Severodoneţk ar putea deschide ruşilor o cale terestră de comunicare care să le permită să vină în sprijinul operaţiunilor militare din vest, unde ruşii au eşuat în securizarea altor căi de comunicare mai importante dinspre Izium, în parte pentru că au concentrat atît de multe forţe în Severodoneţk.

Sursa: digi24.ro